Chladné počasí cvičení ani trochu nebrání

I když zůstat na gauči pěkně v teple zní mnohem lépe než obout si sportovní boty a vyběhnout do zimy, dává právě sport v zimních měsících smysl hned z několika důvodů. Je totiž skutečně zázračným lékem proti nachlazení a na špatnou náladu a samozřejmě dokáže účinně bojovat se zimními špíčky.

Všichni víme, že sportovat je zdravé a udržuje nás fit a ve formě. I výběr druhů sportu je široký od pohodové procházky až po extrémní  horskou cyklistiku, každý si může vybrat ten, který je mu nejbližší. Ale právě v zimních měsících dostává naše vnitřní motivace opravdu zabrat.

Jaký sport tedy provozovat v zimě?

Čím jsou dny kratší a teplota venku nižší, je mnohdy především pro fanoušky outdoorových sportů těžší, nebo dokonce nemožné vyjít si zasportovat. Kdo taky rád hraje beach volejbal ve sněhu, že? Pokud tedy venku padají trakaře nebo řádí sněhová vichřice, jako varianta se nabízí fitness studia, kde máte k dispozici širokou škálu činností. Nebo jste spíše fanoušci týmového sportu? K favoritům patří volejbal, basketbal, házená, a pokud si k sobě najdete parťáka, tak také tenis, badminton nebo squash. Navíc pravidelná setkávání se s kamarády dokáže naši motivaci zvýšit. A pokud si po tréninku zajdete ještě třeba na skleničku něčeho dobrého, málokdo asi zůstane raději doma.

Zimy se bát nemusíte

Je-li počasí alespoň trochu na vaší straně, nebojte se vyběhnout do přírody. Běh v lese nebo podél řeky je dobrý nejen pro vaše tělo, ale i hlava to ocení. Samozřejmě je nutné dbát na správné oblečení a obuv. Ale nemusí se jednat jenom o běh. I obyčejná procházka třeba v parku dokáže zázraky. Na popularitě také získává nordic walking – rychlá chůze s holemi.

Odpočinek je stejně důležitý jako sport

Abyste žili zdravě, není nutné  každý den běhat jako o život. Raději běhejte méně často, ale třeba delší vzdálenosti. Mezi jednotlivými tréninky byste si měli dopřát dostatek odpočinku, aby se tělo stačilo zregenerovat a nabrat nové síly. Také strava v době odpočinku je velmi důležitá. Svalům během pauzy dopřejte dostatek bílkovin, třeba proteinovými nápoji. 

Ptáte se ale proč?  

To nejlepší na sportu je odměna. Při sportu naše tělo vyplavuje endorfiny, které v nás vyvolávají dobrý pocit, máme čistou hlavu a fit tělo. A zkoušeli jste si po jakémkoli sportovním výkonu dát kousek čokolády? Chutná přímo božsky.

A je sport v zimě vůbec zdravý?

Sport je zdravý v každém ročním období. Díky sportování se cítíme lépe a jsme zdravější. Z lékařského hlediska je jakýkoli pohyb, který rozproudí náš krevní oběh v zimním období, smysluplný a to hned z několika důvodů. Ten nejvýznamnější je fakt, že posilujeme svůj imunitní systém, a tak předcházíme onemocněním jako jsou nachlazení a chřipka. Kromě toho udržujeme v chodu krevní oběh a srdce a tím tento náš nejdůležitější sval posilujeme. Hodně lidí trpí v zimě nedostatkem vitaminu D, který tělo získává z denního světla. To může být potom příčinou špatné nálady. Optimálně lékaři na podporu tvorby vitaminu D doporučují procházet se alespoň 30 minut na čerstvém vzduchu. Jako bonus k tomu dostanete ještě porci endorfinů a domů se vrátíte jako nový člověk.

A jaký druh sportu provozujete v zimě vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat