Nepříjemné projevy menopauzy

S menopauzou přichází i spousta dalších změn, se kterými musíte počítat. A bohužel se nejedná jen o návaly horka.

Vlastně si připadáte pořád mladá a najednou jsou tady návaly horka a pocení. Není to vůbec jednoduché, protože vaše hormony tělo úplně rozhodí. Menopauza začíná za normálních okolností mezi 45. a 55. rokem. Prvním příznakem je nepravidelná menstruace. Příčinou je, že vaječníky produkují stále méně pohlavních hormonů až menstruace zmizí úplně. Dalšími jsou změny na těle – 50 až 75 procent při menopauze trpí vazomotorickými poruchami jako jsou návaly horka, pocení a bušení srdce.

Co je menopauza?

Menopauzou se lékařsky označuje ta úplně poslední menstruace. To se průměrně pohybuje kolem 51. roku. Odborný termín pro přechod je klimakterium a označuje dobu před a po poslední menstruaci, tedy přechod od fáze, kdy žena může počít dítě, do fáze, kdy už není plodná a nemůže otěhotnět. S ohledem na délku trvání celého klimakteria se dělí do tří fází – premenopauza, perimenopauza a postmenopauza.

Co vás může překvapit?

Co ale mnohé z žen nevědí je, že s přechodem můžete také mít poruchy spánku, noční pocení, deprese, poruchy soustředění, vaginální suchost, podrážděnost nebo citlivost a bolest nebo nadměrné pocení při pohlavním styku. Bohužel ani tyto příznaky nejsou ojedinělé. Mnoho žen ví, že menopauza je spojená s návaly horka a skončením menstruačního cyklu. Symptomy jako deprese, změny nálad, vaginální suchost a podrážděnost nepřipisují ženy jako důsledek přechodu. Z lékařského pohledu dochází ke změnám na pohlavních orgánech na základě úbytku estrogenu a to vede k zeslabení sliznice, a stejně tak se snižuje obsah kolagenu a elastinu.

Co s tím?

V první řadě je dobré pečovat a chránit pokožku ve vaginální oblasti. Na trhu existují čisticí a zklidňující oleje, které pokožku uklidní a dostatečně zvlhčí. A svědivý pocit, který je také velmi častý, zmizí zpravidla velmi rychle. Přechod není nemoc, pokud ale trpíte velkými obtížemi, můžete se poradit s vaším gynekologem o hormonální léčbě. Také některé potraviny obsahují takzvané fytoestrogeny, které naše tělo dokáže na účinné hormony přeměnit. To jsou například granátová jablka, lněná semínka, soja, luštěniny jako čočka, cizrna a fazole, slunečnicová a dýňová semínka a sušené meruňky, švestky nebo datle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat