Posílení nervového systému přirozenou cestou

Vypít si na balkoně či terase zelený čaj a u toho se trochu opálit? I to je spojení příjemného s užitečným, když jde o blaho nervové soustavy. A jak do toho všeho zapadá konzumace hořčíku?

Lidský organismus je tvořen miliardami buněk, na jejichž vzájemné spolupráci stojí probíhající tělesné funkce, jako je třeba schopnost pohybu, dýchání, regulace teploty nebo trávení. Koordinaci mezi nimi zajišťuje nervový systém, který se skládá ze složité sítě autonomních, motorických a smyslových nervů. Úplně zjednodušeně řečeno, nervová soustava zasahuje naprosto do všeho, na co si jen vzpomenete. Proto bychom ji měli podporovat, jak to jenom jde! A proč ne třeba těmito způsoby?

Nechte se hýčkat slunečními paprsky

Opalovat se nějakých deset až patnáct minut, ideálně ráno? To je podle lékařů hodně efektivní medicína. A nezaplatíte za ni ani korunu! Zatímco se budete vyhřívat na slunci, váš systém začne produkovat vitamin D. Ten se často dává do souvislosti se sníženým rizikem srdečních chorob a lepší náladou, nicméně jeho dostatek hraje důležitou roli i ve fungování centrálního nervového systému. Tedy alespoň tak to sdělují závěry studie publikované v magazínu Psychoneuroendocrinology.

Zaměřte se na hořčík

Na pomyslnou úrodnou půdu padne i optimální konzumace hořčíku. Také tento minerál má k tématu hodně co říct! Navíc posiluje imunitu, ochraňuje před záněty a ovlivňuje regulaci hladiny cukru v krvi. Ovšem pečuje i o bezproblémové zažívání a podílí se na detoxikaci. Jeho doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí 150–300 mg. Nevíte, z jakých potravin ho čerpat? Za bohaté hořčíkové zdroje se považují hořčičná semínka, rajčata, kapusta, brokolice, kakaový prášek, fenykl a petržel. Nic nezkazíte ani tím, když si naservírujete červenou řepu, špenát, římský salát nebo avokádo.

Dopřejte si zelený čaj

Výhodou zeleného čaje je, že ho lze pít teplý i studený. Bez ohledu na zvolenou teplotu jeho obsažené antioxidanty a aminokyseliny na nervový systém působí přímo blahodárně. Sluší se připomenout, že tento nápoj s tisíciletou tradicí rovněž zvyšuje bdělost a koncentraci, přičemž urychluje metabolismus, předchází rozvoji diabetu 2. typu, zpomaluje stárnutí a prospívá ústní dutině.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat