Pěstování nenáročných bylinek

Největším trendem v úpravě zahrad jsou v posledních letech takzvané přírodní zahrady, které zdánlivě vypadají tak, jako by všechno narostlo samo. Využívají často zapomenuté a staré odrůdy stromů, kouzelné keře a mnohdy i rostliny, které jsou považovány za plevel. Zároveň splňují představu o nízkoúdržbové zahradě, která je pro řadu jejich majitelů důležitá. Ovšem ani na takové zahradě nesmí chybět jedlá a zdravá část, kterou často zastupují bylinky.

Pěstování bylinek není jen luxus velkých zahrad

Na klasické zahradě můžete bylinkám vyčlenit vlastní záhon, a pěstovat tak řadu výtečných pomocníků do kuchyně. Pokud ovšem nemáte luxus vlastní zahrady a patříte k balkonovým zahradnicím, určitě si můžete několik základních nenáročných bylinek dovolit. Dobře se jim bude dařit v květináči, truhlíku nebo jiné nádobě. Bylinky můžete začít pěstovat ze semínek nebo si koupit sazeničky. Pro jejich pěstování se většinou využívá univerzální substrát, který může být obohacený o hlínu s kompostem. Pokud se rozhodnete pěstovat bylinky ze semen, vysévejte je vždy poměrně řídce. Při dobrém zacházení a příznivých světelných podmínkách se vám nádherně rozrostou. Většina bylinek pochází z jihu, a proto je značně suchomilná – se zálivkou tedy můžete šetřit.

Klasika italské kuchyně – bazalka

Bazalce se výborně daří na teplém a slunném místě. Pokud jenom trochu můžete, umístěte ji do závětří. Odvděčí se vám bohatou úrodou. Bazalce vyhovuje bohatá a kyprá půda plná živin. Kromě dochucení jídel může pomoci i s některými zdravotními problémy – zvyšuje žaludeční činnost, snižuje nadýmání a působí protizánětlivě. Doporučují ji i lidé, kteří mají problémy s usínáním nebo trpí migrénou.

Nenáročný rozmarýn zklidňuje nervy

Aromatický rozmarýn patří k bylinkám, kterým se bude výborně dařit na slunném stanovišti. „Rozmarýn vydrží venku i po celý rok a z malé rostlinky či semínka se může při dobré péči rozrůst v pořádný keř. Dařit se mu bude na závětrném stanovišti, kde snáze přečká zimu. Na péči je opravdu nenáročný, potřebuje jenom minimum zálivky,“ říkají zkušenosti zahradníků ze Zahradnictví Flos v Praze. Rozmarýn přispívá k lepšímu trávení a podobně jako bazalka omezuje nadýmání. Působí rovněž proti stresu a zklidňuje nervy. Pomůže vám zlepšit koncentraci a  díky tomu, že tonizuje a celkově posiluje cévy, odstraní pocit chladu z končetin. Zasadit byste ho měli i svým rodičům a prarodičům, protože je to bylinka hojně užívaná v geriatrii.

Antiseptický tymián pomáhá dýchacímu ústrojí

Tymiánu se stejně jako většině bylinek dobře daří na slunném a závětrném stanovišti. Hojnost zálivky má přímý vliv na výrazné aroma tymiánu, takže pokud ho chcete uchovat co nejaromatičtější a nejsvěžejší, určitě to nepřehánějte se zálivkou. Ze stejných důvodů se nedoporučuje tymián hnojit. Jako jedna z mála bylinek je tymián světloklíčivý, což znamená, že jeho semínka vyséváme na povrch a nezasypáváme hlínou. Tymiánu se bude výborně dařit i v suché a na živiny poněkud chudší půdě. Bylinkáři ho používají na pomoc s dýchacími potížemi a mírným kašlem. Působí protizánětlivě a bojuje proti bakteriím, plísním a střevním parazitům.

Dobromysl jako doplněk skalky

Mezi nenáročné bylinky se řadí také dobromysl neboli oregano. Uvítá slunné stanoviště a stejně jako další bylinky nevyžaduje velkou zálivku. Dobromysli se bude výborně dařit i mezi skalničkami na skalce či jiném místě se suchou a méně výživnou půdou. Dobromysl se doporučuje užívat při nechutenství, pro podporu trávení a při žlučníkových či střevních bolestech. Využívá se i proti kašli a při zánětech v krku.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:56
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat