Malé důvody velkých bolestí zad

Máte chytrý mobilní telefon a sedavé zaměstnání? To jsou hned dvě příčiny bolestí zad. A kolik kilo by měla vážit taška, kterou denně přenášíte sem a tam?

Zase cítíte bolest dole v kříži? Nebo spíše mezi lopatkami či za krkem? Žádný div, že trpíte omezenou pohyblivostí a denní úkony vykonáváte jen s velkými obtížemi. Ale proč se to děje? Na problémy se zády jste si mohli zadělat třeba tímhle. Najdete se v následujících řádcích?

Telefon jako dobrý sluha, ale zlý pán

Chytré mobilní telefony jsou dnes běžnou pomůckou, která už zdaleka neslouží jen k telefonování. Jejich aplikace a funkce umožňují hrát hry, komunikovat s přáteli na sociálních sítích nebo sledovat počasí. Smartphony dokážou pohlídat i pitný režim, zdravý jídelníček, slevy v obchodech i šance na početí. Navzdory tomu, jak pomáhají, jsou ale také pěknými záškodníky.

Třeba britské Sdružení chiropraktiků vydalo na základě své studie prohlášení, že počet pacientů trpících bolestmi zad v posledních letech vzrostl o 70 procent. A příčinou jsou prý mobilní telefony, u jejichž používání se většina uživatelů nepřirozeně hrbí. Kolik hodin denně se na displej onoho zařízení díváte vy?

Sedavé zaměstnání je zlo

Prosedět pracovní dobu před haldou dokumentů i světélkujícím monitorem počítače? To samozřejmě zdraví kdovíjak nepodpoří, co si budeme namlouvat. Ovšem v ohrožení nejsou jenom oči a štíhlé tělesné křivky. Lékaři varují, že pouhých 60 minut v nesprávném posedu, k němuž na židli kdekdo tíhne, stačí k tomu, aby páteř nesmírně trpěla.

Břemeno v podobě kabelky

Předmětů, které ženy přenášejí v kabelce, není zrovna málo. V tašce se tak mohou sejít papírové kapesníky, diář, lak na vlasy, balzám na rty, nabíječka na telefon, líčidla, krém na ruce, dezinfekce, peněženka, sluneční brýle i láhev s vodou. Jenže! Kabelka by nikdy neměla vážit víc než 10 procent hmotnosti její majitelky, neboť představuje zátěž pro svaly ramen i krku, což může vést k chronickým bolestem zad a hlavy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat