Bílá mouka z moderních odrůd pšenice má více živin i vlákniny

Bílá mouka je dnes zdravější, než byla v devatenáctém století. Tvrdí to vědci z Anglie, podle nichž jsou odrůdy posledních padesáti let bohatší nejen na minerály a další živiny, ale také na vlákninu. Mnozí lidé se vracejí ke starým odrůdám, protože věří, že byly zdravější a výživnější a že šlechtěním zrno o svou nutriční hodnotu přišlo. Platí to ale jen u celozrnné mouky. Srovnání bílé mouky z devětatřiceti odrůd pšenice posledních 230 let ale dokazuje, že nejkonzumovanější mouka – bílá – je zdravější než ta vyráběná v devatenáctém století.

Autoři z Výzkumného centra Rothamstead srovnali devětatřicet odrůd pšenice pěstovaných od roku 1790. Moderní vyšly lépe, protože obsahují uvnitř zrna – v jeho endospermu – více živin i vlákniny. Podle autorů je bílá mouka zdravější dnes, než byla před více než dvěma stovkami let.

Předchozí výzkumy podle autorů srovnávaly celozrnnou mouku. Jenže staré odrůdy pšenice mají menší obilky, a tedy menší endosperm (bílý škrobnatý vnitřek zrna). V kilu celozrnné mouky starých odrůd je tak mnohem více obalů zrna než v kilu celozrnné mouky moderních odrůd (které mají více endospermu). Když se ale srovnají bílé mouky, ty z moderních odrůd jsou zdravější.

Je bílá mouka zdravá?

„Nemáme žádné důkazy o tom, že zdravotní výhody bílé mouky z pšenice pěstované ve Spojeném království se snížily během posledních dvou set let. Ve skutečnosti jsme zjistili, že se zvyšuje obsah některých složek, znatelně především v obsahu celkové vlákniny. A to navzdory zvýšení výnosu pěstované pšenice,“ tvrdí doktorka Alison Lovegrove z Výzkumného centra Rothamstead.

Moderní odrůdy pšenice obsahují také vyšší míru betainu, který působí příznivě na oběhovou soustavu. Naopak se v zrnu snížil obsah asparaginu, který se pečením a smažením mění na karcinogenní akrylamid. V endospermu zrna, které se mele na bílou mouku, je dnes také vyšší obsah sacharózy, maltózy a fruktózy. To příznivé není. Jsou to jednoduché sacharidy, které působí negativně na metabolismus, zvyšují riziko obezity a další zdravotní potíže. Zkrátka stále platí, že bílou mouku bychom měli konzumovat v omezené míře a nadále dávat přednost celozrnnému pečivu či jiným altrnativním druhům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat