Rajčata uchovávaná v lednici mají stejnou chuť jako ta držená na lince

Je to jen mýtus šířený konzumenty, tvrdí vědci z Gottingenu. A hovoří o chuti rajčat, která jsou prý méně aromatická, když se po koupi vloží do lednice. Jako čerstvě utržená rajčata ze zahrádky ta z obchodu pocházející ze skleníkové produkce nikdy nechutnají a nevoní. Ale jedna a tatáž rajčata se neliší v chuti a vůni podle toho, zda jsou uchovávána v lednici či v komoře, nebo na lince.

Rajče z lednice, jakmile po vytažení dosáhne pokojové teploty, voní a chutná stejně jako to, které bylo po koupi celou dobu mimo lednici.

Vědci z Gottingenu na to šli od lesa. Vzali dvě rajčata z jednoho střapce, jedno drželi v lednici při sedmi stupních Celsia, druhé bylo na lince při dvaceti stupních Celsia. Pak obě rozmixovali a směs předložili degustátorům k posouzení chuťových kvalit. Ti ale nebyli schopni odlišit rajče z lednice od rajčete, které v lednici nebylo.

V sladkosti, šťavnatosti a kyselosti se mezi sebou nelišila.

„Je to především odrůda rajčat, co ovlivňuje nejvíce vůni a chuť při konzumaci. A také čím kratší dobu je rajče skladováno, tím lepší chuť má. Nicméně jsme dokázali, že pokud vezmeme v úvahu celý řetězec po sklizni, krátkodobé uchovávání v lednici nijak neovlivní jeho chuť,“ tvrdí Larissa Kanski z Univerzity v Gottingenu.

Rajčat není nikdy dost

Jak často se rajčata zakutálí na váš stůl? Měli byste vědět, že obsahují barvivo lykopen, na němž si lékaři cení jeho antioxidačních vlastností. Díky tomuto karotenoidu vás rajská jablíčka ochraňují nejen před kardiovaskulárními chorobami, ale i rakovinou a osteoporózou. Zahrnete je dnes do salátu? Pro patřičnou motivaci je třeba zmínit, že podporují pružnost pokožky a zpomalují proces stárnutí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat