Zdravá strava na každý den

Potraviny, které by neměly chybět v žádné kuchyni. Zdravé a natolik variabilní, že se vám jejich konzumace jen tak neomrzí.

Stravovat se zdravě je tak snadné! Největší díl výživy by se měl skládat ze základních surovin – jednoduchých potravin, které navíc najdete v každém supermarketu a ze kterých vykouzlíte zdravá a chutná jídla. Představujeme vám sedm nejdůležitějších potravin, které by neměly chybět v žádné kuchyni a které můžete jíst klidně každý den.

Banány

Mačkané, ve smoothie nebo ve zmrzlině. Banány jsou bohaté na draslík a hořčík, které jsou důležitým zdrojem energie a také pro správnou funkci nervů a svalů. Především po sportu jsou banány ideální svačinkou, abyste doplnili vyplavené minerály. Kromě toho obsahují látky příznivě působící na naši střevní mikroflóru.

Zelená zelenina

Brokolice, salát, špenát – alespoň jeden druh z této skupiny by měl být denně součástí zdravé stravy. Jsou nízkokalorickým zdrojem výživných látek, především ale chlorofylu. To je rostlinná látka, která funguje jako výrobce kyslíku. Podobá se lidskému hemoglobinu, takže chlorofyl podporuje vázání železa a kyslíku a jejich přepravu po těle. Navíc je zelená zelenina bohatá na proteiny, které podporují obnovu poškozených svalových buněk a fungují jako stavební prvky ve všech procesech látkové výměny. 

Přírodní rýže

Z přírodní rýže připravíte jednoduché a velmi zdravé pokrmy. Je bohatá na rezistentní škrob a draslík. Draslík nefunguje jenom jako zdroj energie, ale má také močopudné účinky. Kromě železa, zinku a hořčíku dodává přírodní rýže tělu také cenný vitamin E, který je velmi důležitý pro buněčnou regeneraci.

Červená čočka

Je bohatá na proteiny a minerály, dodává tělu více proteinu než například kuřecí maso. Kromě toho obsahuje velké množství železa, které je základem pro tvorbu krve. Červená čočka je také bohatým zdrojem vlákniny a stravitelná je nejlépe ze všech ostatních luštěnin.

Cizrna

Její využití je naprosto všestranné! Ať už ji použijete do karbanátků, hummusu, restovanou, nebo dokonce jako součást sladkého těsta – v kuchyni ji prostě využijete opravdu každý den. Je bohatá na bílkoviny a vlákninu, dále pak vitamin A a E a minerální látky jako zinek, železo a hořčík. Citliví lidé ovšem mohou na její konzumaci reagovat lehkým nadýmáním.

Ovesné vločky

Jsou bohaté na sacharidy a vlákninu a díky tomu se hodí jako start do nového dne. Tělo je tráví jen velmi pomalu a cukr v krvi stoupá stejnou rychlostí, takže dodávají energii po dlouhou dobu. Kromě toho obsahují velké množství vitaminu řady B, hořčíku, zinku, bílkovin a nenasycených tuků.

Česnek

Česnek je super zdravé koření a hodí se téměř do každého pokrmu. Má pozitivní účinky na krev a cévy, má antibakteriální účinky a tím je prevencí proti nachlazení. Podporuje také buňky a působí pozitivně proti stárnutí a v boji proti rakovinám. A ačkoli vaše okolí nebude přímo nadšené, určitě stojí za to, zařadit ho do jídelníčku každý den.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:14
143 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat