Pozdní večeře přispívá k nárůstu hmotnosti

Pořád vás trápí nějaké to kilo navíc? Hlídejte si čas a nejezte po určité hodině! Která to je a co se stane s vaším tělem, když si nedáte říct?

Notoricky omílaná pravidla hubnutí poukazují hlavně na to, že člověk, který chce zhubnout, musí jíst menší porce v pravidelných intervalech, přičemž na poslední jídlo by mělo dojít dvě až maximálně tři hodiny před spaním. Objevují se však i teorie, že na organismus má kromě pravidelně podávaných porcí blahodárný vliv také přerušovaný půst. Mnoho studií prokázalo, že právě on může snížit riziko kardiovaskulárních chorob a metabolických poruch, jako je diabetes. Nedávná studie z americké Univerzity Johnse Hopkinse pak zároveň s konečnou platností dokazuje, že roli v hubnutí a rychlosti metabolismu hraje hlavně načasování jídla.

Noční návyky nezůstávají bez následků

Vědci, kteří své závěry zveřejnili v odborném časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, sledovali metabolismus 10 mužů a 10 žen, a to v různých časech. Jednou se večere podávala o šesté hodině odpolední, podruhé ve 22 hodin. V obou případech bylo jídlo stejné a všichni účastníci šli spát ve 23 hodin. Co výzkumníci našli?

Po jídle v 10 hodin večer byla hladina cukru v krvi účastníků asi o 18 % vyšší, přičemž účastníci experimentu spálili o 10 % méně tuku. Tedy aspoň v porovnání s jídlem podávaným v 18 hodin. (K získání těchto dat měli vědci k dispozici sledovače aktivity, skenery tělesného tuku a vzorky krve.) Výzkumníci se tak jednoznačně shodli, že když si nějaký ten gáblík dopřejete až dvě hodiny po odstartování hlavního vysílacího času v televizi, zvýší se vaše hladina cukru v krvi a ztížíte spalování tuků, což následně vede k nárůstu tělesné hmotnosti.

Co všechno je v sázce?

„Tato studie vrhá nové světlo na to, jak postupující čas zhoršuje glukózovou toleranci a snižuje množství spáleného tuku,“ uvedl autor studie Jonathan C. Jun s tím, že občasné hříchy se promíjejí, nicméně pokud je zvyk konzumace jídla později večer chronický, může to vést nejen k diabetu, ale i obezitě.

Dnes, zítra, za měsíc

Navíc lidé, kteří již mají cukrovku nebo nějaké to kilo navíc, mohou být vůči těmto negativním účinkům ještě zranitelnější. Pravda je taková, že u osob s obezitou nebo diabetem, které již mají zhoršený metabolismus, se dopady nočního stravování ještě násobí. Sluší se však uvést, že se této studie zúčastnilo pouze 20 lidí během jedné noci. K určení, zda účinky v průběhu času přetrvávají, je nutný důkladnější výzkum. I tak však uvedená vědecká zjištění nutí k zamyšlení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:59
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:44
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:30

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat