Špatná strava a stres jsou zkratkou k zánětu

Máte „zaděláno“ na chronický zánět? To záleží na tom, jak často se nervujete a jíte průmyslově zpracované potraviny. A jak s tím vším souvisí oběhový systém?

O zánětu se nehovoří zrovna v superlativech. To ale pořád ještě neznamená, že vždycky musí být špatný. Pokud je tělo napadeno nepřátelskými patogeny, právě on „stojí“ v první obranné linii, což se zpravidla projevuje zvýšenou teplotou, bolestí, otokem nebo zarudnutím. Tyto znaky vlastně signalizují, že je organismus ve fázi léčby a hojení. Jakmile je v systému všechno v pořádku, zánět samovolně mizí a vy ani nevíte, že jste ho měli. Ovšem aby se vše nezdálo pouze růžové – někdy se to může vymknout z ruky.

Výhoda se promění v nevýhodu

Přeroste-li tato obranná reakce v chronický problém, stává se destruktivní silou, která podporuje rozvoj rakoviny, duševních poruch, diabetu, kardiovaskulárních onemocnění, obezity a autoimunitních chorob. Co všechno může přispět k tomu, aby se přesně tohle stalo?

Špatně fungující oběhový systém

Hlavním úkolem krevního oběhu je transport živin, dýchacích plynů i hormonů, tudíž je jasné, že v zachování zdraví hraje klíčovou roli. Co když přestane správně fungovat? Pak se objevuje zapomnětlivost, nadměrné vypadávání vlasů, prudké výkyvy nálad i chlad v končetinách. Ovšem ani rozvoj chronického zánětu není žádnou výjimkou, tedy alespoň podle poznatků několika odborných studií.

Stres nešetří nikoho

K propuknutí jmenované patálie velkou měrou přispívá i stres. Hormony, které se při něm vylučují, mění chutě k jídlu, narušují spánek a odporují psychické pohodě. Když se všechno sečte, je to předzvěst velké zánětlivé katastrofy.

Ledacos lze přičíst nevhodné stravě 

Lékaři se netají tím, že jednou z hlavních příčin chronických zánětů je strava, ve které převládají cukry, tuky, lepek i chemické příměsi, jako jsou barviva, konzervační látky a zbytky pesticidů. Proto nás také tak často nabádají k tomu, abychom průmyslově zpracované potraviny nahradili kvalitními zdroji bílkovin, omega-3 mastných kyselin, probiotik, vitaminů, minerálů a antioxidantů. O důvod víc, proč se zaměřit na ovoce, zeleninu, tučné ryby, obiloviny a mléčné výrobky, nemyslíte?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat