Hudba při sportu zvyšuje místo výkonu náladu

Řada posiloven poskytuje svým klientům pestrou nabídku poslechu hudby na strojích při cvičení. Hudba také doprovází většinu skupinových lekcí. A třebaže výzkumy dokazují, že nezvyšuje výkonnost a sílu svalů, má pozitivní vliv na mozek. Podle japonských psychologů se po cvičení při poslechu hudby člověk cítí nejen lépe, ale má také bystřejší mozek a lepší výsledky při myšlenkových operacích.

„Cvičení s hudbou vyvolává větší změnu nálady v pozitivním smyslu než cvičení bez hudby,“ tvrdí autoři z Univerzity v Cukubě.

Hudba při sportu také aktivuje mozkové centrum v dorsolaterální a předčelní kůře mozku.

„Prokázali jsme významný vztah mezi pozitivní náladou vyvolanou cvičením s hudbou, lepšími výkonovými funkcemi mozku a zvýšenou aktivací center DLPFC v mozku. Tato studie jako první naznačuje, že cvičení s hudbou nejenže má pozitivní vliv na to, že se člověk věnuje cvičení opakovaně, ale že má také přínos pro kognitivní funkce mozku,“ tvrdí autoři.

A jaké jsou další pozitivní účinky hudby?

Neobvyklý, byť účinný prášek na bolest

Existuje tolik příčin chronické bolesti, od artritidy a revmatismus až po migrénu, záněty či dlouhodobý stres. Jenže vážně se v takových případech člověk musí spoléhat výhradně na prášky z lékárny, o jejichž vedlejších účincích se vůbec nemluví v dobrém? Naštěstí jsou i jiná řešení. A hudba je jedním z nich! Podle názoru amerických vědců dokáže „muzika“ tlumit nejrůznější bolesti, přičemž funguje už po několika málo minutách naslouchání. Oproti farmaceutickým medikamentům také není návyková.

Záruka kreativity a soustředěnosti? Může být

V práci jste jako bez života? Nápad na novou kampaň ne a ne přijít? Pak vám vřele doporučujeme postavit do kanceláře rádio. Americký výzkum, jehož poznatky byly publikovány v magazínu Psychological Reports, naznačuje, že pokud je člověk vystaven jemu příjemným rytmům, lépe se koncentruje a bývá tvořivější. Také mu prý nechybí optimismus, jelikož poslech hudby pozitivně ovlivňuje hladinu neurotransmiteru dopaminu, který úzce souvisí s pocity štěstí a radosti.

Nižší tlak rovná se srdce v bezpečí

Jak již bylo zmíněno výše, ať už si zapnete cokoli, příznivě to ovlivní vaši náladu, což sníží i hladinu stresových hormonů. Tím se vám normalizuje také krevní tlak, takže omezíte riziko srdečních onemocnění. Takhle to alespoň sděluje finální analýza průzkumu, jenž byl zveřejněn v mezinárodním časopise zaměřeném na kardiologii. Čím tedy „nakrmíte“ ucho? Už to víte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat