Nečistý vzduch velkých měst připraví člověka o dva roky života

Doprava, průmysl, elektrárny, spalovny a další provozy zhoršují kvalitu ovzduší. A to nemalou měrou. Jeden a tentýž člověk žijící ve velkoměstě přijde o dva roky života ve srovnání s tím, kdyby žil na venkově s čistším vzduchem. Letos se přitom o kvalitě ovzduší hovoří také v souvislosti s pandemií, která ochromila provoz západní společnosti, což má neblahé důsledky na ekonomiku, ale velmi pozitivní vliv na kvalitu života, čistotu ovzduší a přírodní ekosystémy.

Lidé se zastavili, více času tráví s blízkými, méně se stresují a také dýchají čistší vzduch. Na některých místech světa vedla karanténa k takovému vyčištění atmosféry, že lidé po třiceti letech viděli pohoří, která jim před zraky kryla oblaka škodlivých plynů a prachových částic.

Podle Světové zdravotnické organizace každý rok zemřou předčasně na následky znečištění vzduchu více než čtyři miliony lidí. Podle vědců z Chicaga nečistý vzduch zkracuje lidský život v průměru o dva roky.

Časovaná bomba

A nečistý vzduch ve městech, v průmyslových oblastech a u velkých komunikací je dnes pro zdraví veřejnosti větší hrozbou než HIV a kouření.

Problémem jsou také kvóty a obchodování s nimi. Vyspělé země totiž prodávají své kvóty zemím méně rozvinutým, které se snaží ekonomicky povznést průmyslem. Jenže vlády těchto zemí výrazně zatěžují své obyvatelstvo extrémně nečistým ovzduším. Příkladem mohou být metropole v Indii, Číně a jiných asijských státech.

Jiná perspektiva pro život

Z výzkumů posledních třiceti let také jasně vyplývá, že lidé žijící v zelených částech měst – zahradních čtvrtích, u velkých parků apod. – jsou zdravější fyzicky i psychicky. Odtržení od přírody působí zhoubně i na ty, kteří tvrdí, že jsou naprosto městští a přírodu vůbec nepotřebují.

Dvě hodiny týdně

Podle odborníků, lidé, kteří stráví týdně 120 minut pobytem v přírodě – a nemyslí se zrovna městský park – mají výrazně lepší fyzické i psychické zdraví. Ovšem lidé, kteří nemají ani dvě hodiny týdně na to, aby vyrazili do lesa, k řece či na procházku po staré polní cestě, žádné blahodárné účinky z pobytu v přírodě nečerpají.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat