Posezení s přáteli jedině večer

Lidé by se měli vyhýbat velkým společenským stykům dopoledne a brzy odpoledne. Podle švédských psychologů totiž člověka příliš unavují. Naopak večerní setkání s přáteli nad sklenkou či u večeře posiluje, uklidňuje a zároveň pomáhá rychleji usnout a lépe spát.

Vyplývá to z výzkumu psychologů z vysoké školy Institutu Karolinska ve Švédsku, kteří sledovali 641 pracujících dospělých. Všímali si jejich chování během dne a také kvality spánku. Z analýzy vyplývá, že lidé, kteří se stýkali s většími skupinami osob kolem poledne a chodili na hromadné obědy, byli později velmi vyčerpaní a hůře spali. Naopak ti, kteří se během dne stykům vyhýbali nebo jim v tom bránila povaha zaměstnání a kteří se naopak s přáteli či kolegy potkávali až večer, byli celkově lépe naladění, spali lépe a ráno byli odpočinutější.

Správné načasování

„Když jdete na velký oběd s dalšími lidmi, jste odpoledne ospalí a večer hůře spíte, ale když jdete na společenskou večeři, spíte lépe a ráno jste odpočatější,“ tvrdí autor studie Benjamin Holding.

Podle autorů naše biorytmy nejsou uzpůsobeny na to, aby dopoledne a časně odpoledne řešily náročnější společenské aktivity. Mozek se na socializaci přepíná až později odpoledne a večer.

Společenská interakce

Posezení s přáteli či rodinou neodkládejte, společenská interakce je důležitou součástí našeho života a naše tělo, respektive duše ji potřebuje jako sůl. Dlouhodobé vyhýbání společnosti může mít zhoubný vliv i na naše fyzické zdraví. Pokud čas od času nevypneme hrozí nám hromadění stresu, frustrace a dáváme prostor pro rozvoj úzkostí. A jak již moderní věda dokázala, právě stres patří mezi největší zdravotní rizika.

Zkrátka své přátele a rodinu neposílejte na druhou kolej. Nikdy! Snažte se s nimi být v kontaktu i během pracovního týdne, a pokud jste velmi vytížení, alespoň o víkendu si najděte čas na přátelské posezení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat