Hubnutí v páru násobně úspěšnější

Když dva táhnou za jeden provaz, vyvinou větší sílu, než je součet snažení každého z nich zvlášť. Ještě patrnější je to při snaze zhubnout. Když změní jídelníček oba partneři, podaří se jim zhubnout a dodržovat zdravotní styl třikrát častěji než v případě, kdy se snaží každý z nich sám.

Bohužel efekt nefunguje u kouření a je také velmi slabý při snaze začít cvičit. Nicméně pozitivní vliv na změnu jídelníčku je zásadní, protože řadě lidí se nedaří zhubnout, ani když začnou více cvičit, pokud také nezmění skladbu své stravy.

Vědci z Nizozemska prokázali, že partneři jsou při společném úsilí změnit skladbu jídelníčku a začít se stravovat zdravěji třikrát úspěšnější než každý sám. A to má zásadní význam, protože skladba stravy je podstatná jak pro prevenci obezity, tak pro prevenci řady onemocnění včetně chorob oběhové soustavy a diabetu.

„Náš výzkum dokazuje, že když se partneři spojí v úsilí změnit staré stravovací návyky, mají mnohem větší šanci začít jíst zdravě a uzdravit se stravou, platí to zvláště při snaze zhubnout… Partneři většinou mívají velmi podobný životní styl a změna návyků je těžká, když se o to snaží jen jeden z nich. Pak jsou překážkou běžné každodenní záležitosti, třeba nákup potravin a příprava jídla,“ tvrdí autorka výzkumu Lotte Verweijová z amsterdamské univerzity.

Z jejího výzkumu však vyplývá, že když se rozhodnou partneři společně přestat kouřit, pak nejsou úspěšnější než jako jednotlivci. A také společná snaha začít víc sportovat a cvičit není nijak úspěšnější než snaha jednotlivce.

A jak správně hubnout v páru?

Rozdělte si role

Muž by měl mít na starosti zaznamenávání splnění denních návyků jak z hlediska cvičení, tak pravidelnosti stravy, detoxikace apod. Také mu lépe vyhovuje dbát o pravidelnost a zaměření se na daný denní nebo týdenní cíl. Žena je více geneticky zaměřená na emoce, proto by měla zajišťovat motivaci, rodinnou pohodu, mapovat pocity z dosažených výsledků a využívat jich k větší aktivitě a povzbuzení. V neposlední řadě se většinou stará o přípravu jídel a nákupy zdravých potravin – dovede u obojího lépe vytvořit příjemnou atmosféru. Ženě je bližší si z hubnutí udělat hru.

Nesoutěžte

Žena a muž hubnou rozdílně rychle. Většinou i při stejném úsilí, žena hubne o 10 procent pomaleji než muž. Proto je nutné se během hubnutí v páru nepředhánět v tom, kdo kolik zhubne, ale spíše mít celkový společný cíl.

Emoce pomáhají

Lidé nedělají změny ve svém životě na základě logiky, ale hlavně díky emocím. Když muž vidí ženu, jak je šťastná a zapálená pro věc, velmi ho to ovlivňuje a také popohání v dalším konání.

Při hubnutí v páru ušetříte

Nejenom za potraviny (nekupují se rozdílné druhy potravin, odpadá dvojité vaření – vaří se jen zdravá jídla), slevy za permanentky do fitness center, ale také třeba za případnou pomoc specialisty na hubnutí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat