Vyšší tepová frekvence může značit začínající depresi

Němečtí kardiologové zjistili, že lidé s depresí mají vyšší srdeční tepovou frekvenci. A to nejen ve dne, ale také v noci. Zatímco u zdravých lidí během spánku tep poklesá, u osob trpících depresí nikoli. Údaje z Holterova monitorovacího přístroje, který sbírá data o tlaku a tepu během čtyřiadvaceti hodin, by mohly sloužit ke včasné diagnostice deprese.

Holterův přístroj se používá u osob s podezřením na onemocnění oběhové soustavy. Ale protože se v činnosti srdce odráží také celá řada dalších problémů jiných částí těla, výsledky vyšetření tepu a tlaku můžou být diagnostickou metodou i u jiných onemocnění. Platí to právě o depresi.

Podle kardiologů z Univerzity Johanna Wolfganga Goetheho mají totiž lidé s depresí vyšší tepovou frekvenci o deset až patnáct tepů za minutu. A tato frekvence výrazně neklesá ani během noci, zatímco u zdravých osob v noci tepová frekvence klesá.

„Normálně je během dne tepová frekvence vyšší a během noci nižší. Je zajímavé, že deprese tlumí noční pokles tepové frekvence. A podle tepu lze tedy včas odhalit osoby, které jsou ohroženy rozvojem deprese,“ tvrdí doktorka Carmen Schiweck z Univerzity Johanna Wolfganga Goetheho.

A jak můžete zkrotit podzimní deprese?

Útulný a komfortní domov

O tom, že na podzim trávíme podstatně více času uvnitř než venku, není pochyb. Už proto je ale důležité si z interiéru vytvořit takové místo, kde vám bude dobře. Přeneste si tedy domů trochu podzimu z venku, vytvořte hřejivé dekorace a uzpůsobte si obydlí tak, aby vás uklidňovalo. Své udělají například nové závěsy či potahy, hřejivé deky a svíčky.

Více času na čtení

Čtení je bezesporu honosný koníček, který vám umožní se alespoň na chvíli odpoutat od reality a prožívat jakýkoli příběh, který je zrovna na stránkách před vámi. V dnešní uspěchané době na něj však bohužel většina lidí nemá čas, a tak vám kolikrát čtenáři poví, že toho vlastně nejvíce stíhají přečíst po cestě do práce či těsně před spaním. Ale ruku na srdce, kdo nemiluje podzimní odpoledne strávené s dobrou knihou? Zapracujte tak na komfortním čtenářském koutku u sebe doma, pořiďte si kvalitní lampičku a tradiční ušák, který byl již v dobách minulých navržený právě pro náruživé čtenáře. Samozřejmostí je ve čtenářském koutku také huňatá deka, vlněné ponožky a šálek dobrého čaje a my vám garantujeme, že takto strávený den nabere úplně jiné obrátky.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:58
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat