Domácími prostředky proti bolestem hlavy

Domácí prostředky mohou být mírnější a snesitelnější alternativou, když se zase o slovo přihlásí bolest hlavy. Jak se zbavit bolestí bez medikamentů?

Asi milion Čechů trpí pravidelnými, nebo dokonce neustávajícími bolestmi hlavy. Příčiny jsou stejně rozmanité jako jejich projevy. Existuje totiž okolo dvě stě různých variant – od pnutí až po migrénu. A kvůli mnoha možným příčinám by migrény nebo bolesti hlavy, které jsou velmi silné nebo trvající nezvykle dlouho, by vždy měl vyšetřit lékař. Lehké nebo střední obtíže, které se objevují ojediněle a ze známých příčin, například po náročném dni, je možné utišit pomocí domácích prostředků.

Co opravdu funguje

Podle toho, kde v hlavě se bolest objeví a jaké jsou její příčiny, mohou pomoci následující prostředky:

Voda

Zní to jednoduše a taky je! Často je totiž příčinou nedostatek tekutin. Nejdříve tedy vypijte velkou sklenici vody a počkejte, zda po patnácti minutách bolesti nezeslábnou.  

Teplo

Především pnutí dokáže zmírnit teplo, protože uvolňuje svaly. K tomu vám dobře poslouží například nahřátý třešňový polštářek nebo hřejivá náplast. Často doporučovaná teplá vana není vůbec dobrý nápad. Díky ní vám může klesnout krevní tlak, a právě to může bolest ještě zvýšit. Naproti tomu hřejivá lázeň nohou nebo sprchování střídavě teplou a studenou vodou vám může jenom prospět.

Chlad

Při pulzující bolesti ve spánku, která se objevuje například po dlouhém náročném dni u počítače, naproti tomu pomáhá chlad. Například studený obklad na čele snižuje bolesti hlavy – přikládejte vždy na krátkou dobu a soustřeďte se na klidné dýchání.

Peprmint

Už v 90. letech doložila studie, že použití peprmintového oleje může při bolestech hlavy pomoci stejně jako léky proti bolesti. Nejlépe se hodí rozředěný mátový olej. Pro dosažení nejlepšího účinku každých patnáct minut hojně natřete čelo a spánky. Často se už po první čtvrthodině dostaví úleva.

Zázvor

Nevadí vám ostrá jídla? Pak můžete proti bolestem žvýkat kousek zázvoru. Je v něm totiž mnoho různých bolest utišujících a uvolňujících látek, které pomohou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:20
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat