Lidem plným nenávisti hrozí častěji infarkt

Zlobný či zlostný člověk trpí infarktem srdce častěji. Negativní a nenávistné emoce zhoršují zdraví srdce a cév a zvyšují riziko vážných zdravotních komplikací. Kardiologové z Tennessee ale teď prokázali, že lidé, kteří jsou zlostní na své okolí a často projevují nenávistné emoce, mnohem častěji do dvou let po infarktu umřou.

Vědci z Tennessee měřili různé osobnostní vlastnosti a emoce ve vztahu k šanci na přežití po infarktu srdce. Ale pouze mezi zlostnými a nenávistnými emocemi a vyšším rizikem úmrtí byl prokazatelný vztah.

Zlo plodí zlo

Sarkastičtí lidé, kteří se chovali zlostně k druhým a často jim projevovali nenávist, umírali po infarktu srdce do čtyřiadvaceti měsíců výrazně častěji.

„Nenávistní jedinci měli zvýšenou srážlivost krve, vyšší hladinu adrenalinu v krvi, vyšší hladinu cholesterolu v krvi a vyšší hladinu triglyceridů v krvi, k tomu také vyšší reaktivitu srdce. Tyto známé faktory pro vznik zánětu můžou vyvolat srdeční příhody a zvýšit riziko špatného klinického výsledku,“ uvedli autoři na evropské kardiologické konferenci.

„Nenávistná osobnost má vlastnosti, mezi něž patří sarkasmus, cynismus, odmítání druhých, netrpělivost a zvýšená podrážděnost,“ dodává autorka výzkumu doktorka Tracey Vitori z University of Tennessee.

Síla pozitivního myšlení

Optimistický a vlídný přístup k životu a ke světu pomáhá snižovat hladinu stresových hormonů v krvi, snižuje tep srdce a tlak krve.

Pozitivní myšlení neznamená zaslepenost. Pozitivně myslící člověk si uvědomuje všechny strasti a nezdary, které život připravuje. Ale nevěnuje jim pozornost a energii jako zdroji strachu a demotivace, ale bere je pouze jako zdroj pocitu pokory a vděčnosti za to, čeho už v životě dosáhl. Jednoduše řečeno, uvědomuje si, že není nikdy tak špatně, aby nemohlo být hůř. Tohle vědomí však není motivací k nicnedělání a pocitům marnosti, naopak pozitivně myslící člověk využívá mentální energii k vizualizaci dosažení svých cílů.

Pozitivně myslící člověk se jinými slovy soustředí na své cíle a představuje si, že jich dosáhl. Ví ale také o tom, že v životě můžou nastat potíže. Z nich se však nehroutí, snaží se jim spíš předejít, a když nastanou, ví, že je lze vyřešit. V pozitivní vizualizaci toto posiluje a řešení si také mnohdy předem promýšlí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat