Vegani mají dobré předpoklady pro pevné zdraví

Chcete se dožít požehnaného věku? Receptem na dlouhověkost by podle některých odborníků mohlo být veganství. Co všechno to obnáší a čeho byste se museli vzdát?

Veganství a vegetariánství? Nezasvěcenému tato slova možná zní podobně, ne-li stejně. Ovšem zásadní rozdíly mezi těmito styly stravování tu přece jen jsou. A rozhodně ne malé. Zatímco vegetarián je motivovaný myšlenkou nezabíjet živé tvory pro lidskou obživu a vzdává se „pouze“ masa, pro vegana jsou tabu naprosto všechny živočišné produkty, a to včetně vajec, mléka, mléčných výrobků i medu. Může být něco takového ale zdravé? A jsou na tom lidé, kteří vyznávají jedno či druhé, lépe než obyčejní „všežravci“, kterých je stále většina? Tak tahle hádanka je už rozluštěná.

S jídlem roste chuť. Nebo ne?

Podobnou otázku si totiž nedávno položili kalifornští vědci působící na Loma Linda University School of Public Health. Do svého výzkumu zahrnuli celkem 840 jedinců z řad veganů, vegetariánů i těch, kteří jedí všechno bez ohledu na původ i složení. Všem respondentům pak vědci odebrali vzorky krevní plazmy, moči i různých tělesných tkání, aby je důkladně prozkoumali pomocí nejmodernější techniky ve svém vědeckém centru. Už po analýze několika prvních odběrů bylo jasné, kdo má v této pomyslné soutěži tak trochu navrch.

Maso? Ne, díky!

Experti totiž u veganů oproti jejich kolegům vegetariánům a „všežravcům“ objevili vyšší hladiny „lepších“ biomarkerů. Jen pro vysvětlenou – biomarkery jsou využívány k posouzení zdravotního stavu a předpovídání budoucích onemocnění. Technicky vzato je takový biomarker i tělesná hmotnost člověka, krevní tlak nebo třeba tendence k přejídání, neboť od toho se mohou odvíjet další a další potíže. Právě vegané na tom s biomarkery byli ze všech dobrovolníků nejlépe a ostatní strávníky tak nechali daleko za sebou. To odborníky přivedlo k myšlence, že jsou to oni, kdo mají nejlepší předpoklady k pevnému zdraví, nejnižšímu riziku chronických onemocnění a dlouhověkosti. Ale proč?

Co sousto, to prospěch

Odpověď hledejte v jejich stravování, pochopitelně. Vzhledem k faktu, že vegan odmítá veškeré živočišné produkty, nezbývá mu nic jiného, než konzumovat ovoce, zeleninu, obiloviny, luštěniny, ořechy, semena, houby, byliny, koření a mořské řasy. Takový jídelníček nabízí dostatek vitaminů, minerálů, aminokyselin, proteinů, antioxidantů a zdravých tuků, což z něj pro zachování zdraví dělá tu nejlepší „medicínu“. Tedy alespoň podle vědců.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat