Osm dobrých důvodů, proč jíst dýně každý den

Dýně k podzimu patří už tradičně. Našla si cestu do našich zahrad i kuchyní. Víte, proč byste ji měli jíst tak často, jak to je jen možné?

Že se vám dýně vybaví jen jako dekorace na Halloween? Tak to byste měli rychle změnit svůj přístup, protože tahle podzimní zelenina je až příliš zdravá na to, abyste ji přehlíželi.

Proč je dýně superfood?

Nemá skoro žádné kalorie

100 gramů dýně Hokkaido obsahuje pouhopouhých 26 kalorií a jen 0,6 gramu tuků. Takže se jí můžete najíst do sytosti, aniž byste museli mít výčitky. 

Nezatěžuje žaludek

Protože dýně neobsahují žádné kyseliny a skoro žádný cukr, jsou extrémně dobře stravitelné. A z toho má největší radost vaše trávicí soustava.

Extrémně výživná

Přitom v nich ale najdete celou řádku zdravých živin: 30 miligramů vitaminu C a 1,7 gramu bílkovin na 100 gramů.

Plná minerálních látek

Máslovou dýní se může člověk najíst opravdu dobře. Je doslova nabitá zdravými minerálními látkami jako je draslík, vápník, hořčík, zinek a oxid křemičitý.

Ideální pro diabetiky

Dužina muškátové dýně neobsahuje žádný tuk(!), a protože dokáže vyrovnávat hladinu cukru v krvi, je ideální pro diabetiky. Kromě toho působí močopudně.

Protizánětlivé účinky

Dýně Hokkaido vděčí za svou zářivě oranžovou barvu betakarotenu. Ten v sobě ukrývá protizánětlivé antioxidanty a je kromě toho velmi důležitý pro oči, vlasy a kůži. Je proto nanejvýš důležité konzumovat i její slupku!

Nezapomínejte na semínka

Nejenže dužina dýně je velmi zdravá, ale dokonce i jejich semínka. Jejich konzumace pomáhá při potížích s močovým měchýřem a prostatou a dokáže zabránit vzniku močových kamenů.

Super náhrada těstovin

Všichni, kteří se chtějí nebo musejí vzdát lepku, se mohou zaradovat: dužina špagetové dýně má vláknitou konzistenci a tvoří dlouhá vlákna, která po uvaření mohou být výbornou a zdravou náhradou za těstoviny.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:28
971 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:16
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat