Animoterapie je stále oblíbenější metodou relaxace

K dosažení psychické rovnováhy, zlepšení fyzické koordinace a léčbě nemocí, využívají lidé zvířata už odpradávna. Interakce mezi člověkem a zvířetem má na náš duševní i fyzický stav velmi pozitivní účinky. Ale zvířecí schopnosti léčit netkví nutně jen v jejich hlazení nebo pouhé přítomnosti. Některé metody mohou na první dojem působit dost odpudivě. Přesto zabírají!

Canisterapie a felinoterapie

Tyto metody podpůrné terapie jsou nejčastěji využívány v rámci rehabilitace tělesně či mentálně postižených lidí, pacientů s psychickými poruchami, depresemi, ale i tehdy, cítí-li se lidé opuštění. Tato forma terapie je ve světě jednou z nejrozšířenějších. Přítomnost zvířete pomáhá rozvíjet komunikaci pacienta s jeho okolím, proto je velmi vhodná například pro autisty. Felinoterapie, cože je léčba pomocí kontaktu s kočkami, je účinek podobný canisterapii, tedy kontaktu se psy. Na rozdíl od psů mají kočky méně tolerantní povahu a kontakt s nimi vyžaduje trochu více ohleduplnosti a trpělivosti. Je tedy vhodná zejména pro osoby s poruchou chování.

Hipoterapie

Podstatou léčby pomocí kontaktu s koňmi je především zlepšení fyzického stavu. Využívá se tedy především po úrazech, ale i u pacientů s vrozenými vadami nebo určitou dysfunkcí. Jízda na koni pomáhá naučit se lépe ovládat svoji rovnováhu a postupně je možné docílit velkých pokroků při návratu koordinace a hybnosti tam, kde byla omezena. Jízda na koni učí nejen rovnováze, ale také soustředění, citlivému přístupu a toleranci.

Larvoterapie a hirudoterapie

Název napovídá, že tady o mazlení s chlupáči nejspíše nepůjde, a je to tak. Jedná se totiž o léčbu pomocí červů a pijavic. Larvy nejsou jen tak ledajaké. Jsou totiž speciálně vypěstovaní za účelem léčby špatně se hojících ran, které dnes využívají v řadě tuzemských nemocnic. Pomáhají zejména s léčbou bércových vředů nebo proleženin. Hirudoterapie, tedy léčba pomocí pijavic má kořeny už v dobách středověku. Pijavice sají krev a kromě toho vypouštějí sliny, které mají antibakteriální a protizánětlivé účinky. Dovedou vyléčit křečové žíly, hemoroidy, vysoký tlak i nejrůznější záněty.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat