Jedno jablko denně snižuje krevní tlak

Stravou a životním stylem lze tlak krve ovlivnit více než užíváním léků. Bohužel lidé ještě stále raději spoléhají na tablety mající nežádoucí vedlejší účinky, než by bojovali s vlastní leností a zlozvyky, a pozitivně tak ovlivnili zdraví bez vedlejších negativních účinků. Kardiologové z Norfolku ale prokázali, že strava bohatá na polyfenoly sníží krevní tlak stejně účinně jako léky. Osoby konzumující šálek zeleného čaje a jedno jablko denně, mají v průměru o čtyři milimetry rtuti nižší tlak.

Tlak krve se uvádí v milimetrech rtuti na stupnici měřidla. Ideální hodnota je 120 milimetrů systolického a 80 milimetrů diastolického tlaku. Konzumace potravin bohatých na polyfenoly, krom čaje a jablek třeba také kakaa, borůvek či jiného bobulového ovoce, pomáhá udržovat tlak v normálním rozmezí.

„Tato studie nám poskytuje objektivní důkazy o vztahu mezi flavanoly, které se vyskytují v čaji a některých druzích ovoce, a krevním tlakem. Tato studie potvrzuje výsledky jiných studií o vlivu stravy na tlak krve a dokazuje, že stejných výsledků může být dosaženo pravidelným přísunem flavanolů,“ tvrdí doktor Gunter Kuhnle z University of Reading.

A jaké další potraviny můžete zařadit ke snížení krevního tlaku?

Mrkev

S tímto oranžovým patronem dobré kondice nemůžete šlápnout vedle. Mrkev je totiž napěchována draslíkem, který je klíčový pro udržování rovnováhy elektrolytů a tekutin v buňkách těla. Kromě toho pomáhá snižovat vysoký tlak, přičemž se podílí i na rozkladu glukózy (jednoduchý cukr označovaný jako krevní cukr). Tento minerál ovlivňuje také aktivitu svalů, povzbuzuje peristaltiku střev a blahodárně působí na celý kardiovaskulární systém. Tlumí však i nežádoucí účinky nadměrné konzumace soli, což je jistě dobrá zpráva. Nebo ne?

Med

Že včelím produktem lze léčit, to je všeobecně známá věc. Chřipka, nachlazení, záněty dýchacích cest, zácpa. S nimi si med snadno poradí, a to s elegancí sobě vlastní. Ovšem pozor, málokdo tuší, že nejstarší sladidlo v dějinách obsahuje látku zvanou acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy, čímž přispívá k léčbě hypertenze. No vida, i toto ochucovadlo se tedy vyplatí povolat do akce!

Kapusta

Chcete-li si pojistit zdraví, nevykazujte ze své stravy ani opomíjenou kapustu. I ona může situaci o něco zlepšit! Tenhle zelenáč totiž nabízí neskromné množství kyseliny alfa-linolenové a buněčných oxidantů. Nouzi však nemá ani o vlákninu, vitaminy a minerály. Kombinace těchto cenných živin má protizánětlivé vlastnosti, a navíc mění viskozitu krve, což může tlak normalizovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat