Deprese jako nedílná součást života

Občas každý z nás pronese, že na něj padá deprese – třeba ta podzimní… Jaké to ale je žít se skutečnými depresemi? Jak je poznat a kde hledat pomoc?

Veškerá energie zmizí, radost ze života je pryč, život se ponoří do šedé – pro mnoho lidí je to těžko představitelné. Přesto podle posledních odhadů WHO (Světové zdravotnické organizace) trpí depresemi v současné době celosvětově až 20 % lidí – ženy dvakrát častěji než muži. Jednak je to z důvodu lepšího rozpoznání nemoci, a jednak proto, že se o nich už mluví mnohem otevřeněji. Přesto bojuje hodně nemocných stále ještě s předsudky.

Jak vypadá deprese

Není deprese jako deprese. Existují lehké formy, stejně jako forma s těžkým, chronickým průběhem.

Ponurá nálada, vyčerpání – to zná každý. Ale kde je ta hranice, kdy se to změní v depresi? Existují příznaky onemocnění, na základě kterých lze určit, zda se jedná o depresi. K tomu kromě jiného patří sklony k pocitům viny, permanentní pocit strachu nebo pocit vnitřní netečnosti.

Nejčastější je unipolární deprese, která se objevuje několikrát za život a trvá týdny nebo měsíce.

Méně častá je bipolární afektivní porucha, při které dochází vedle depresivních fází ještě i k manickým stavům. Ty se vyznačují neutuchající chutí do akce, euforickou náladou a velmi nízkou potřebou odpočinku.

Dystymie je naproti tomu lehčí forma, která ale neléčená může být až chronická a která se objevuje často ještě v rané fázi dospělosti.

Jak vyléčit depresi

Postiženým se nejčastěji nasazují antidepresiva, která už za týden až dva ukážou pozitivní účinek. Mnoho pacientů ale léky odmítá – ať už ze strachu ze závislosti nebo změny osobnosti. Ovšem ani jedno není opodstatněné. Antidepresiva jsou lepší, než jakou mají pověst.

Jak na podzimní a zimní deprese

Necítíte se příliš dobře, jste unavení, jíte nekonečné množství čokolády. V ročních obdobích, kdy nemáme dostatek slunečního světla často padá i naše nálada na bod mrazu. Může za to nedostatek hormonu melatoninu, který tělo vyrábí ze slunečního záření. Melatonin řídí náš rytmus spánku a bdělého stavu a také naši únavu. Pokud se dostanete do sezonní deprese, pomůže dostatek pohybu na denním světle, i když je zrovna zataženo. Zkusit můžete i lampy na terapii světlem – už 15 až 20 minut dokáže denní světlo nahradit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat