Prokouřené tělo potřebuje několik let na zotavení

Začínáte kopat za jiný tým a to takový, ve kterém se nekouří? Než se váš kardiovaskulární systém zcela uzdraví, potrvá to několik let. Kolik přesně?

Blíží se konec roku, který přímo vybízí k přehodnocování a bilancování. Období jako dělané pro nové výzvy i cíle! Říkáte si, že v rámci životních změn konečně přestanete kouřit? Určitě je to krok správným směrem. Jak dlouho ale potrvá, než se vaše tělo z letitého zlozvyku zotaví? Lékaři popisují, co všechno se děje, když od poslední cigarety uběhne…

30 minut

Začátky jsou nejhorší, co si budeme vykládat. Zhruba před půlhodinou jste vysypali popelník s přesvědčením, že už ho nebudete potřebovat? Nastává chvíle, kdy se krevní tlak i tepová frekvence pomalu vracejí do normálu. Zlepšuje se také prokrvení nohou i rukou.

12 hodin

Vydrželi jste? Výborně, zasloužíte si pochvalu. A budiž vám odměnou i to, že hodnoty nikotinu ve vašem organismu rapidně klesly, díky čemuž se mírně snižuje i riziko infarktu. Bude se vám také lépe spát. Protože je vaše krev více okysličená, můžete být pozornější.

3 dny

Velké věci se dějí i po třech dnech, a tedy 72 hodinách. Dýchací cesty se nepatrně rozšiřují a vy zjišťujete, že se vám při výšlapu do třetího patra snadněji dýchá. A co víc – zbystřil se vám čich a citlivější jsou i chuťové pohárky.

1 týden

Možná se vám o kouření zdá i ve snech. Možná jste se taky několikrát přistihli, že hledáte zapalovač. Ale pevná vůle se vyplácí. V tomto okamžiku se začínají obnovovat funkce plic – konečně se totiž mohou soustředit jen samy na sebe, protože středobodem jejich světa není cigaretový kouř plný toxických látek.

1 měsíc

Můžete si gratulovat ke zdravějším zítřkům, což je důvod k oslavě. Krevní oběh šlape jako švýcarské hodinky. Přestává vám dělat problém rychlejší chůze, takže si troufnete i na pomalejší běh. A máte radost, protože se cítíte dobře!

3 měsíce

I tříměsíční meta je nesmírně důležitá. Na křeče v lýtkách, které vás jako kuřáka trápily, totiž už jen matně vzpomínáte. Plíce pracují lépe asi tak o 15 procent, takže jakákoli fyzická aktivita už dávno není utrpením.

6 měsíců

V tomto období si uvědomujete, že máte nejen více energie, ale zřejmě i silnější imunitu, protože se vám chřipky i virózy vyhýbají. No, je to tak! Regeneruje se vám organismus. Jste také odolnější a spokojenější. Už vám ani nevadí, když si někdo se vaší blízkosti zapálí.

1 rok

Teď můžete slavit něco jako narozeniny. Pravděpodobnost cévních onemocnění, srdečního záchvatu i mrtvice se snížila na polovinu. A to je dobrá zpráva! Jde-li o další prognózy, jako úplný nekuřák na tom budete zhruba za 12 let od poslední cigarety, kdy se váš kardiovaskulární systém naplno zotaví a tělo zcela pročistí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:22
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:14
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat