Venkovní sporty jsou při nízkých teplotách náročnější

Že když je venku zima a tolik se nepotíte, nemusíte při sportu tolik pít? Omyl! A kdy se najíst, aby vaše tělo generovalo více tepla?

Pandemie koronaviru nás vyhnala z posiloven, kvůli čemuž své sportovní tréninky musíme realizovat venku. Do jisté míry je to asi dobře, protože vědecké výzkumy neustále potvrzují, že pobyt na čerstvém vzduchu prospívá fyzickému i psychickému zdraví. Jenže! Teploty se teď pohybují okolo bodu mrazu. A to představuje pořádnou výzvu. V čem je aktivita provozovaná při nízkých teplotách jiná?

Pohodlí? Ale kdeže!

„V chladném počasí, s extra vrstvami oblečení navíc i v náročných podmínkách musíme vynaložit více práce, úsilí i síly. A právě proto je důležité znát všechna pravidla zimního sportování, která nás ochrání před možnými zdravotními komplikacemi,“ vysvětluje americký docent kineziologie Michael Kennedy, který působí na kanadské Albertské univerzitě. Na co byste tedy neměli zapomínat?

Hydratace je klíčová. I když mrzne!

„Před tréninkem pijte hodně tekutin a láhev si vezměte i s sebou. V chladu se totiž tělo snaží zahřát tím, že vydechuje spoustu přebytečné vody, což zvyšuje riziko dehydratace,“ upozorňuje americká registrovaná dietetička Alison Friesen. Není to ale jen o správném zavlažování, přátelé.

Sacharidy jako přátelé

„Před jakoukoli náročnější činností se také ujistěte, že máte dostatek sacharidů, které vám dodají energii a zabrání vyčerpání. Vhodné jsou třeba ovesné vločky, banán, řecký jogurt nebo kousek toustu. Myslete i na to, že jídlo má největší zahřívací účinek zhruba 60 minut po jeho konzumaci, takže v tuto dobu bude váš organismus generovat více tepla,“ doplňuje výše jmenovaná specialistka. A co vás čeká po návratu?

Spěchejte domů pomalu

„Jakmile s cvičením skončíte, odolejte pokušení vrátit se ihned do vytopené místnosti. Vaše dýchací cesty jsou kvůli nízkým teplotám zranitelné a plíce potřebují nějaký čas na rekalibraci. Vyčkejte třeba pár minut v chodbě či jiném prostoru, v němž se netopí, a pomalu se vydýchejte,“ zdůrazňuje kineziolog Michael Kennedy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

194 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:56
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:01
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat