Dámské menstruační tampony mohou obsahovat pesticidy

Používáte k hubení škůdců pesticidy? Pokud se držíte přesvědčení, že taková chemie nemá na zahrádce co dělat, asi vás trochu vykolejí, že ji pár dní v měsíci zřejmě nosíte přímo ve svých kalhotkách. Nebo ne?

Menstruace. Pro někoho normální jev, pro jiného téma, o kterém se ve slušné společnosti nahlas nemluví. Tak či tak, je tu s námi. Průměrná žena má periodu přibližně 37 let, přičemž během každého cyklu ztratí něco mezi 20 a 80 mililitry krve. Také spotřebuje zhruba 20 kusů menstruačních hygienických potřeb. Mezi ty oblíbenější jistě patří tampony, které se do České republiky začaly dovážet v 90. letech. Jenže tato pomůcka, do níž vkládáme svou důvěru, je paradoxní hrozbou i postrachem našich intimních partií.

Víte, co si vkládáte do klína?

V poslední době se stále častěji mluví o tom, že tampony obsahují pesticidy. Ano, věří se tomu jen těžko. Přece, kdo by ten malý váleček osočoval z toho, že má v sobě chemikálie určené k likvidaci plevele? Jenže když se nad tím člověk zamyslí, tak jako to udělali vědci, jistou a šokující logiku to skutečně má. Stačí se totiž podívat na to, z čeho je vlastně vyrobený.

Hedvábí jako nepřítel

Tampon je směsí hedvábí, viskózových vláken a bavlny, což zní nejen přijatelně, ale i příjemně. Jenže! Bavlna vlastně byla vůbec první geneticky modifikovanou plodinou. A herbicidy a pesticidy se ošetřovala vždycky. Jejich hlavní složkou je pak glyfosát, tedy sloučenina, kterou Světová zdravotnická organizace označila za karcinogenní už v roce 2015.

Studie uskutečněná argentinskou výzkumnou laboratoří odhalila, že se zmíněný glyfosát nachází v 85 procentech běžně prodávaných menstruačních potřeb. Nejde pouze o tampony, ale i vložky, jejichž základní přísadou je právě bavlna. Pokud by vás zajímali jiné druhy pesticidů, s nimiž vaše nejcitlivější část těla přichází do styku, vědci poukazují na dichlofluanid, mecarbam, procymidon nebo piperonylbutoxid. I když jsou hladiny těchto látek v dámských hygienických pomůckách relativně nízké, stále je to v rozporu s tím, že se jedná o zdravotnické potřeby, varují odborníci.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat