Pitný režim rozhodně nepodceňujte

Naše tělo je tvořeno přibližně z 60 % vody, kterou během dne různou formou vylučujeme. Je důležitá pro naši termoregulaci, ovlivňuje stav pokožky, ale především odvádí z našeho těla odpadní látky, a naopak rozvádí v našem těle živiny.

Dostatečné množství tekutin zajišťuje efektivní látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin, tedy vylučování škodlivých látek, které v těle vznikají. Umožňuje plnou výkonnost orgánů těla, tělesných i duševních funkcí. Naopak nedostatek vody v organismu způsobuje problémy akutní i chronické.  Bez vody vydrží organismus velmi krátkou dobu, už po dvou dnech nastávají závažné poruchy homeostázy.

Pitný režim bychom měli rozložit do celého dne a začít hned ráno. Před večerním spánkem je ovšem lepší pití omezit, aby buzení na toaletu nenarušovalo spánek. Důležité je rozhodně vyhnout se nárazové konzumaci nadměrného množství tekutin, které může v nejhorších případech vyvolat i zdravotní komplikace.

Bilance vody

Bilance vody představuje rozdíl mezi příjmem a výdejem vody. Toto množství by mělo být nulové, tedy příjem s výdejem by měly zůstat v rovnováze (neutrální bilance). Typický denní obrat vody je 2,5 l. Příjem vody je zajišťován pitným režimem (1500 ml), vodou přijatou v potravinách (500–700 ml) a vodou vznikající při oxidaci bílkovin, sacharidů a tuků (300 ml), tzv. metabolická voda. Výdej vody se realizuje močí (1500 ml), potem (400–600 ml), dýcháním (400 ml) a stolicí (100 ml).
Vodu je tedy třeba doplňovat, aby nedošlo k dehydrataci.

Optimální množství

Optimální příjem pro dospělého člověka představuje cca 40 ml/kg. To je zhruba 2,5 l/den u 80 kg vážícího člověka. Při zvýšené tělesné aktivitě potřeba vody stoupá asi o 100–120 ml tekutiny na každých 10–15 min. výkonu.

Potřeba tekutin závisí na...

Tělesné hmotnosti, věku, pohlaví, složení a množství stravy, tělesné aktivitě

Teplotě, vlhkosti prostředí a proudění vzduchu

Aktuálním zdravotním stavu, teplotě těla, druhu oblečení

Co vlastně pít?

Nejvhodnějším nápojem ke stálému pití je jednoznačně čistá voda. Dalšími vhodnými nápoji jsou vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy a čaje.

Nevhodné nápoje

Tzv. soft drinky – limonády, kolové nápoje, energetické nápoje, atd. – obsah cukru, umělých sladidel, CO2, kyselina fosforečná. 

Nyní již víte, jaký je důvod doplňování tekutin. Ne nadarmo se říká, že voda je život, a tak nechte svému tělu prostor, aby se ve vhodném  prostředí mohlo dále rozvíjet a bylo správně nastaveno na procesy, které pro správný vývoj potřebuje.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat