Zima je pro hubnutí velmi vhodným obdobím

Čím větší zima, tím větší úbytek kilogramů? Ano, je to přesně tak. Mrazy vítejte s otevřenou náručí, pomáhají při hubnutí!

Vyhlížíte jaro, i když je pro vás ročním obdobím symbolizujícím práci na postavě? Nejste sami. Okolo března až dubna se mnozí lidé snaží víc cvičit a hubnout, aby byli v létě u bazénu ve formě. Taky se domnívají, že během jarních měsíců se tělesná hmotnost redukuje lépe než v zimě. Tělo prahne po zpracovaných potravinách, a jelikož se mu dostává méně vitaminu D, na kdekoho doléhají splíny a demotivace. Tento jev je známý pod pojmem „zimní blues“. Na první pohled se tedy dá, že chladné měsíce roku nejsou pro zahájení cvičební rutiny vhodné. Jenže ona to tak docela není pravda.

Síla hnědého tuku

Některé studie naznačují, že nízké teploty aktivují zásoby hnědého tuku v těle, což je „dobrý“ typ tuku, který pomáhá spalovat více kalorií a zároveň se stará o úbytek škodlivého, tedy bílého tuku. Jinými slovy, na organismus jsou při nižších teplotách kladeny vyšší nároky.

Oproti létu potřebuje víc energie, protože se snaží udržet v chodu všechny důležité orgány a jejich funkce. Podle vědců na Maastrichtské univerzitě v Nizozemsku už pouhá mírná zima zvyšuje rychlost spálené energie o 3 až 30 procent. Za to mohou hormony stimulované chladem, zvlášť irisin, kterému se říká „hormon sportu“. Jeho množství totiž podstatně roste s fyzickou aktivitou. Pokud se tedy půjdete projít ven, za 10 až 15 minut chůze v chladnějším počasí můžete spálit tolik kalorií jako za hodinu mírného cvičení.

Změňte strategii

Neseďte tedy na gauči a s přihlédnutím k teplotám i aktuálním vývoji celosvětové pandemie koronaviru vyrazte někam do přírody, ideálně do oblastí, kde je menší koncentrace lidí. Dbejte na pitný režim. Nízký příjem tekutin vede k dehydrataci, která se podílí na svalových bolestech, ale také na méně efektivním spalování tuků v těle. Pokud je pro vás obtížné pít studenější vodu z kohoutku, nechte ji odstát. Pokojová teplota se vám bude zamlouvat.

S každým douškem blíž k cíli

O vlažné vodě se říká, že stimuluje krevní oběh rozkladem tukových zásob a pomáhá udržovat tělesnou teplotu. Pro ochranu svého zdraví do ní můžete přidat pár kapek citronu či strouhaný zázvor. Jestli se vám ven nechce, nebo vyrazit z domova prostě nemůžete, zvolte jiné fyzické aktivity.

Vyberte si chladnější místnost, skákejte přes švihadlo či choďte po schodech (v rychlejším tempu). Aby se vám vyhnuly všechny ty splíny z nedostatku vitaminu D, zařaďte na svůj jídelníček vejce, ořechy, semena, mořské ryby (losos, tuňák, makrela), mléko a mléčné výrobky, hovězí játra nebo jogurty.

Anketa: Kdy se vám hubne nejlépe?

Na jaře.

V létě.

V zimě.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Vepřová pečeně

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat