Při vysazení kávy se připravte nejen na bolesti hlavy

Voňavá, chutná a stimulující. Káva patří k nejoblíbenějším nápojům na světě, kterých se však někdy víceméně dobrovolně vzdáte. Třeba když vám dlouhodobě není dobře. V čem si pomůžete? A jak dlouho vlastně musíte vydržet, než odezní abstinenční příznaky?

Pomáhá při spalování tuků, zlepšuje fyzický výkon, snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. To jsou jen některé z výhod, které se spojují s každodenním popíjením kávy. Patří-li tekuté zlato i k vašim pravidelným rituálům, je to tak v pořádku. Pokud však cítíte, že vám kofein nedělá dobře (bolí vás žaludek, srdce rychle bije, potýkáte se s průjmy a podobně), nebo jste se rozhodli ho omezit, dočkáte se několika příjemných i nepříjemných věcí.

Kolísání tělesné hmotnosti

V případě, že si do kávy přidáváte cukr a smetanu, při jejím vynechání můžete snížit svůj energetický příjem a zhubnout. Nebo naopak přibrat. Kofein dočasně potlačuje chuť k jídlu, ale jelikož je na něj tělo zvyklé, tak či tak se bude shánět po náhradách. A ty obvykle mají podobu tuku nebo cukru. Tak pozor na mlsný jazyk.

Zlepšení spánkových návyků

Káva (kofein) je běžně dostupný povzbuzovač, který vám nejspíš pomáhá nastartovat se hned po ránu a v práci podávat kreativní výkony. Studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine však potvrdila, že po vypití šálku šest hodin před odchodem do postele dochází k narušení spánkového cyklu člověka. Pokud tedy kávu omezíte, pravděpodobně začněte lépe spát.

Třeštění hlavy

Když už život s minimem kofeinu, tak po postupném snižování! Přestanete-li s pitím kávy ze dne na den, dostaví se abstinenční příznaky a bolesti hlavy. Zbavíte totiž organismus adrenalinu a dopaminu, hormonů, které působí jako přírodní stimulanty. Místo toho vaše tělo zaplaví adenosin, což je hormon zodpovědný za odpočinek a únavu.

Potíže se soustředěním

Nebudete moci myslet na nic jiného. Káva vám chybí, takže jste podráždění, citliví na okolní dění a roztěkaní. Kolegové se vás ptají, co se děje, není s vámi řeč. Vydržte to – stačí týden. Po uplynutí této doby se začnete cítit o dost lépe. K překonání krizové lhůty pomáhá žvýkání mátové žvýkačky bez cukru. Mějte u sebe hned několik balíčků, jedná se o takovou pomocnou berličku, která vás nenechá ve štychu.

Hezčí úsměv a celková pohoda

Káva přispívá k překyselení organismu, dráždí stěnu žaludku a narušuje zubní sklovinu. I v těchto ohledech se bez ní můžete cítit lépe. Když tedy překonáte prvních pár nepříjemných dní, během kterých si o ni tělo hlasitě říká.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat