Obejmutí je nejlepší lék na stres

V dobách zákazu kontaktu a pravidel dodržování odstupu sílí naše touha po blízkosti, tělesném kontaktu, po obejmutí. Vědci zjistili, co se stane v lidském těle po 20vteřinovém obejmutí.

Když vás někdo obejme, tak v nejlepším případě pocítíte důvěru, náklonost, jistotu a útěchu. To je dobré pro vaši duši, ale i pro vaše tělo. Vědecké výzkumy ale ukazují, že může chránit i před nemocemi. Při obejmutí tělo začne vylučovat hormon štěstí – oxytocin, který má uklidňující účinek, pomáhá s odbouráváním stresu a posiluje mezilidské vztahy.

Šťastná za 20 vteřin

Podle jedné americké studie byla zvýšená hladina hormonu oxytocinu prokázána u párů už po 20 vteřinách objímání. Bohužel je obejmutí v době koronaviru pro mnoho lidí velmi obtížně dosažitelné, nebo dokonce zakázané.

Dovolená alternativa

Ti, kteří žijí sami, se ale uzdravujícího objímání nemusí vzdávat. Existují i jiné cesty, jak se cítit dobře. Na vysoké škole ve švédském Skövde zjistili pozitivní efekt i při mazlení s domácími mazlíčky. Ale dokonce i pomalé jídlo, které si dokonale užijete, může vaši hladinu oxytocinu zvýšit, jak se dále domnívají švédští vědci. A jako jednu z posledních možností doporučují psychologové objímání stromů.

Pravá, nebo levá

A jedna zajímavost na konec. Vědci z univerzity v Ocklenburgu zkoumali, zda emoční kontext objetí ovlivňuje i jeho provedení. A přišli na to, že pokud jsou ve hře hlubší city, objímá člověk svůj protějšek spíše levou paží. Levá polovina těla je řízená pravou hemisférou, která se podílí na zpracování pozitivních a negativních emocí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat