Mobilní telefon je narušitel domácí rodinné pohody

Vy máte mobil a děti taky. Je to dobře? Jak se to vezme. Potomci kvůli němu přestávají mluvit se svými spolužáky. O co cenného tahle vymoženost připraví vás samotné?

Jestli si něco zaslouží označení fenoménu dneška, pak je to jistě „chytrý“ mobilní telefon. Tento geniální přístroj dokáže nalézt nejbližší cestu k čerpací stanici, restauraci i čistírně. Také nám ohlídá slevy v obchodě, pitný režim a jídelníček. Zafunguje i jako rosnička předpovídající počasí, fitness trenér, krokoměr, módní poradce, hudební přehrávač, herní konzole či fotoaparát. S trochou nadsázky by se dalo říct, že neexistuje situace, na kterou by smartphone neměl aplikaci. A to je asi ten problém.

Každá mince má dvě strany

Nad skutečností, že lidstvo pokrokem poháněné technologie doslova pohltily, odborníci dvakrát nejásají. Nedílnou součástí naší existence se staly právě mobilní telefony, kvůli kterým občas zapomínáme na reálný život nejen „tam venku“, ale i ve vlastní rodině. Jaké škody může přístroj s velkým displejem napáchat přímo ve vašem domácím útočišti?

Jsem on-line, jsem ticho. A s košem nejdu!           

V některých školách jsou telefony přísně zakázané. V jiných k nim pedagogové bývají benevolentnější, nebo v nich dokonce vidí užitečnou pomůcku výuky. K čemu se přikláníte vy? Buď jak buď, jedno se jim upřít nedá – zaručí ticho, a to nejen o přestávkách.

Američtí psychologové to zjistili na základě jedné studie, ze které vyplynulo, že zmíněná zařízení „okrádají“ děti o potřebu slovní komunikace, což snižuje úroveň jejich verbálních schopností. Narušují ale také pěstování sociálních vazeb a tím vlastně i osobní rozvoj. Dospívající, kteří svého elektronického společníka prakticky neodloží, se prý častěji uzavírají do sebe. Rovněž mívají laxnější přístup ke svým povinnostem, kvůli čemuž vznikají zbytečné hádky a rozepře.

Čas běží. A na síti obzvlášť

Experti varují i před dalšími „mobilními následky“. Telefony pochopitelně nevyužívají jenom teenageři, ale i jejich rodiče, a to hodně aktivně. Tím však utrpí společně trávený čas s blízkými, což v dnešní době bývá běžnou praxí, jak vyplývá z mnoha průzkumů. Co si večer raději zahrát deskovou hru a dát si rodinný digitální detox? Utuží to vztahy jako nic jiného!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat