Signály upozorňující na vysokou hladinu kortizolu

Dnešní doba je všechno, jen ne klidná. Jak na sobě poznáte, že se vás zmocňuje stres a s ním spojené zdravotní potíže? Vysoké hladiny stresového hormonu kortizolu se prozrazují několika způsoby. Nenechávejte je bez povšimnutí a vyrazte do boje s bazalkou nebo kurkumou!

Kortizol je steroidní hormon uvolňovaný nadledvinami. Obvykle máte v těle určité množství kortizolu, přičemž brzy ráno je jeho hladina nejvyšší, zatímco během spánku prudce klesá. Normální stav. Když jste však ve stresu, váš mozek vylučuje adrenokortikotropní hormon a spouští uvolňování extra porce kortizolu z nadledvin jako součást reakce „boj nebo uteč“. Pokud k tomu dochází až příliš často, vinou permanentního a dlouhodobého vypětí, není to dobře.

Časté nemoci i úbytek svalové hmoty

Imunitní systém ztrácí schopnost bránit se infekcím, proces stárnutí zrychluje, objevují se potíže se záněty, spánkem, přibýváním na váze (zejména v oblasti obličeje, břicha a hrudníku) i deprese. Nezřídka se o slovo přihlásí Cushingův syndrom, kterému se někdy říká hyperkorticismus.

Jedná se o endokrinní poruchu způsobenou zvýšenou hladinou kortizolu v krevním řečišti. Jako součást role, kterou kortizol hraje při stresové reakci, ovlivňuje také hladinu glukózy (cukru) v krvi. Když se vzbouří, postižení se, jako by toho nebylo málo, setkávají se ztrátou svalové hmoty, snadnou tvorbou modřin, erektilními dysfunkcemi nebo nepravidelnou menstruací.

Správa hladin kortizolu

Někdy k jediným způsobům, jak spravovat hladinu kortizolu, patří léky nebo chirurgický zákrok. Pokud je to váš případ, měl by vám poskytovatel zdravotní péče tyto možnosti nabídnout. U některých lidí však lze hladinu kortizolu zlepšit pomocí přírodních metod.

Doporučuje se pravidelné cvičení minimálně třikrát týdně, které díky vyplavování serotoninu, dopaminu a endorfinů přebytek kortizolu sníží. Pak je tu taky zdravá strava (protizánětlivá dieta). Svoji úlohu zároveň jednoznačně sehrávají relaxační aktivity (meditace, jóga a dechová cvičení), dobrý spánek neboli úprava biorytmů, absence alkoholu a tabákových výrobků plus emocionální podpora od rodiny a přátel.

Adaptogeny jako osobní strážci

Lidoví léčitelé souběžně s tím vyzdvihují i účinky adaptogenů proti stresu. Mezi ty patří bazalka posvátná, pupečník asijský, kurkuma dlouhá, horská pryskyřice nebo třeba chřest hroznovitý. Vše z tohoto seznamu lze sehnat v kapslích, které se pohodlně užívají každý den.






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza těsto

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat