Vliv online světa na naši psychiku

S nástupem pandemie zvýšil videokonferenční nástroj Zoom svůj počet uživatelů na třicetinásobek oproti prosinci roku 2019. Plus minus platí, že videohovory v posledním roce vstoupily do cesty téměř každému zaměstnanci či studentovi. A jelikož je tato forma komunikace pro mnohé z nás nová, dá se předpokládat, že má také odlišný vliv na naši psychiku v porovnání s běžnou osobní konverzací.

Vědec působící na Katedře komunikace Stanfordské univerzity, Jeremy Bailenson, se k této problematice v letošním roce také vyjádřil a odpověděl na otázku:  „Jaký vliv mají videohovory na naší psychiku?‘‘

V naší zemi má přístup k internetu téměř každý (v roce 2018 mělo přístup k internetu 90 % populace). Částečně můžeme za použití našich chytrých přístrojů nahradit sociální kontakt v práci, ve škole i mezi svými blízkými.

Jednání přes videokonferenční služby jsou ale podstatně ekologičtější, podle jedné vědecké studie vyžadují v průměru asi 7 % energie v porovnání s živými jednáními. A odepřít jim nelze ani časová úspornost, jelikož se jednání, schůzek či přednášek ve škole můžete zúčastnit prakticky odkudkoli a nemusíte ztrácet čas cestováním. Úplně stoprocentní náhrada to není a pro naši psychiku to také není přirozené.

Přílišná blízkost na obrazovce

A to dokonce i v případě, kdy je fyzicky mnoho set kilometrů od vás. Vědec Jeremy Bailenson spočítal, že průměrná velikost hlavy druhé osoby při videohovoru 2 osob odpovídá takové skutečné situaci, jako kdyby kolega stál ve vzdálenosti 50 cm od vás. Vyzkoušejte si s někým mluvit z očí do očí při této vzdálenosti na živo, není to zrovna příjemné…

Neustále vyskakování vlastního obličeje

Podle Jeremy Bailensona nezažil člověk nikdy v historii lidstva tak častý pohled na vlastní tvář jako v době videokonferencí. Při častém pohledu na vlastní tvář máme tendence se na vlastní tvář intenzivně zaměřovat a hodnotit ji. Oba důsledky jsou pro nás a naši psychiku nepříjemně stresující. A podle studií jsou ke stresu vyvolanému sebehodnocením při pohledu na vlastní tvář náchylnější více ženy oproti mužům.

Pro náš mozek jsou videohovory náročnější

Moc o tom nepřemýšlíme, ale v běžné osobní komunikaci za nás mnoho řekne nonverbální komunikace. Nemusíte se tedy namáhat s vysvětlováním některých věcí a kolegové jednoduše chápou.  Přijímat a odesílat signály je pro nás při videohovoru složitější.
Dokonce bylo zjištěno, že přes videohovory mluvíme asi o 15 % hlasitěji oproti běžné konverzaci. a také se více usmíváme. To nejspíš z toho důvodu, že jsme si vědomi, že je náš obličej mnohem víc na očích než na při normální schůzce.

Minimální pohyb

V běžném životě se např. i v kanceláři více hýbeme, když třeba jdeme za kolegou pro nějaký papír, nebo k tiskárně, ve škole žáci o přestávkách mají také více pohybu, ať už je to přesouvání mezi třídami, nebo se scházejí na chodbách.
Procházející se lidé (dokonce i v kanceláři) přicházejí s kreativnějšími nápady oproti těm méně pohyblivým. Pohyb je pro nás zkrátka tak přirozený a lidé se rádi hýbají, když mluví. Bohužel videokonferenční hovory je o tento pohyb tak trochu připravují.

Život na videu je takový jeden velký sociální experiment, který letos prožívá skoro každý z nás, bohužel i ti nejmenší. Berme to ale jako výzvu, jak se k nepříznivým okolnostem postavit čelem a využít je ve svůj prospěch. Zkušenosti s videokonferenčními nástroji online světa nám už nikdo nevezme a nakonec je ještě třeba někdy v budoucnu s radostí oprášíme.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat