Plíseň v domácnosti může jejím členům způsobit zdravotní potíže

Plíseň není jen neestetickou ozdobou, o kterou ani v nejmenším nestojíte. Pokud vám až podezřele často bývá nevolno, možná je viníkem právě ona. Oslabuje také imunitu, zvyšuje riziko rakoviny a způsobuje bolesti hlavy i kloubů.

Plíseň. Vy ji možná nevidíte, ani necítíte, vaše tělo však její přítomnost neomylně zaregistruje. Kde všude se tento nepřítel může skrývat a jak moc vám znepříjemní život?

Schovaný a nebezpečný protivník

Termín plíseň představuje nesystematické označení pro skupinu hub, které se rozmnožují pomocí miniaturních výtrusů. Že něco takového potkáte jen v koupelnách, sklepích, půdách a nevětraných místnostech? Omyl. Plíseň může být třeba i za gaučem v obýváku, což je prostor, kam se moc často nedíváte. A protože její částečky cirkulují v ovzduší, snadno ulpí na kobercích, botách, záclonách, nábytku a oblečení. Doslova zasypou ale i obrazy, tapety, domácí mazlíčky a květiny. U toho navíc produkují toxické chemikálie, jež jsou odpovědné za celou řadu zdravotních komplikací. Takže, jak velký je to problém?

Jeden pachatel, hodně následků

Podle amerického lékaře a autora několika knižních publikací Ritchieho Shoemakera jmenované houby způsobují výpadky paměti, slabost, malátnost a svalové křeče. Pokud jste vystaveni jejich vlivu, postihnout vás mohou i migrény, závratě a příznaky podobné astmatu. Tento odborník, který se působením plísní zabývá, také upozorňuje na to, že se jim dá přičíst i nadváha, záněty sliznic, necitlivost končetin, neutuchající žízeň, kovová pachuť v ústech, nadměrné pocení a bolesti kloubů. Nebo zvýšené riziko rakoviny, oslabení imunity či ledvinové selhání! Jak vidno, s tímhle „spolubydlícím“ není žádná legrace.

Opatření, které je nutné

Jak se proti tomuhle všemu bránit? Spisovatel Ritchie Shoemaker se domnívá, že bychom měli provádět pravidelnou revizi domova. To znamená nahlížet i do hůře dostupných koutů, třeba právě za nábytkem. Prevencí je také udržování správné vnitřní teploty, která se pohybuje mezi 18 a 22 stupni. Naprostým základem je i časté větrání, ideálně ráno a večer.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
20 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat