Švihadlo je levná fitness pomůcka, díky níž rychle zeštíhlíte

Za málo peněz hodně muziky? I takhle nějak by se dala okomentovat situace kolem švihadla. Vždyť desetiminutové skákání je srovnatelné s půl hodinou běhání! A ještě si díky němu vylepšíte paměť a kardiovaskulární zdraví.

Že švihadlo je jen dětská hračka, která dospělým nemá co nabídnout? Myslet si to samozřejmě můžete, ale fitness trenéři a sportovní instruktoři by s vámi rozhodně nesouhlasili. K jakým výhodám se díky pomůcce, která se skládá z lana a dvou rukojetí, můžete doskákat?

V jednoduchosti je síla

„Skákání přes švihadlo je velice snadná aktivita, ovšem zapojí se při ní kompletně celé svalstvo. Intenzitu cvičení si pak můžete zvolit sami, což je velké plus. Zatímco pomalé tempo je skvělé na zahřátí, to rychlejší už platí za efektivní kardio trénink,“ vyjmenovává první pozitiva profesor sportovní medicíny Michael Bamman, jehož působištěm je americká vysoká škola Huntingdon College. Tento specialista, co se při práci asi často zapotí, upozorňuje také na další zajímavosti.

Běh? Ne díky. Raději si zahopsám

Desetiminutové skákání přes zmíněné „náčiní“ je srovnatelné s půlhodinovým běháním, myslí si výše jmenovaný odborník. Tedy alespoň pokud jde o množství spálených kalorií. Obě tyto činnosti také poskytují srdci totožné kardiovaskulární benefity, jež zahrnují podporu krevního oběhu, normalizaci tlaku, regulaci škodlivého cholesterolu a svižnější výměnu kyslíku. No vida, nemáte-li tolik času na běh, můžete si doma poskakovat. A to s pocitem, že uděláte něco nejen pro své křivky, ale i zdraví. Ono má vůbec švihadlo překvapivé léčebné působení…

Doping pro mozek

„Synchronizace rukou a nohou potřebná k realizaci skoku vyžaduje přesné načasování. A hlavně propojení horní a dolní části těla s mozkem, což nesmírně stimuluje kognitivní funkce a zlepšuje koordinaci, reflexy i rovnováhu,“ odhaluje lékař a biomedicínský výzkumný pracovník Tim Church z americké Louisiana State University. Ten také dodává, že švihadlo představuje prevenci Alzheimerovy choroby, protože má na duševní zdraví ten nejpříznivější vliv. Prý také snižuje riziko osteoporózy, neboť zvyšuje hustotu kostí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Hřibová omáčka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat