Potrénujte si neprůstřelnou koncentraci

Kolegové kolem vás mluví, na stole vibruje mobilní telefon a pevná linka zvoní skoro bez přestání – běžný den v kanceláři. Vy ale v tom všem máte pracovat. S našimi tipy na procvičení a upevnění schopnosti soustředění, zvládnete svůj pracovní plán efektivněji a v klidu.

Naše vlastní schopnost koncentrace je jako sval, a lze ji proto docela snadno natrénovat. Ať už nepozorovaně u pracovního stolu, na chodbě nebo doma před nebo po práci. Následující cviky zvládnete téměř všude a v budoucnu tak jakékoli vyrušení prostě vytěsníte.

Myslete do kříže

Náš mozek se skládá ze dvou polovin a my jsme o to schopnější, čím lépe tyto dvě poloviny spolupracují. S křížovým tréninkem pomůžete mozku naučit se znovu kooperovat a vyřešit problémy se soustředěním. A snadno se vám to podaří například masáží ušního boltce – levou rukou masírujte ten pravý a pravou zase ten levý.

Dobře naslouchejte

Na pozadí tiše hraje rádio nebo se dva kolegové baví někde poblíž vaší kanceláře? Využijte tuto kulisu pro trénink a počítejte libovolně zvolená slova – například všechna „a“. Čím tišší rozhovor nebo rádio je, tím více se musíte soustředit a tím efektivněji cvičíte.

Podpořte svůj krevní oběh

Sedíte za stolem už několik hodin a váš krevní oběh a cirkulace krve jsou na svém minimu. To je nejvyšší čas na cvičení koncentrace. Položte vsedě obě dlaně na desku pracovního stolu, postavte si nohu normálně na podlahu a druhou nohu přes ni překřižte. Napínání svalů podpoří průtok krve, a zvýší tak zase naši schopnost koncentrace.

Energetická masáž

V celém našem těle se nacházejí akupunkturní body, které můžeme aktivovat i my sami, a tak zvýšit tok energie. Jenom v uchu jich najdeme asi 200 – jemně si prsty tahejte ucho ven, od vršku až po ušní boltec.

Písmenkový trénink

Napište nějaké slovo na papír zrcadlově. Při takové činnosti se musí mozek soustředit na maximum a už mu nezbývá čas na vnímání okolí. Nejdříve začněte svým jménem a až to zvládnete bez větších problémů, zkoušejte další slova, krátká a delší, nebo celé věty.

Dýchejte klidně

Nejjednodušší ze všech cvičení, a přitom tak efektivní! Dýchejte klidně a uvolněně. Otevřete si okno a několik minut se vědomě pomalu nadechujte a vydechujte. Bez dostatečné zásoby kyslíku náš mozek nemůže pracovat a rychle se unavuje. A díky tomuto cvičení zásobíme mozek novou energií.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:56
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat