Úspěch při zkoušce začíná už den před ní

Zkouškové patří podle mého názoru pro studenty mezi jedno z psychicky nejnáročnějších období v roce. Vím, o čem mluvím a proto bych se s vámi chtěla podělit o pár rad, co dělat před a v den zkoušky, abyste byli úspěšní.

Co dělat den před zkouškou?

Vymyslete si strategii

Jednoduše řečeno, udělejte si plán, protože správně strukturovaný a splnitelný plán je podle mě 50 % úspěchu. Pokud si budeš vše plánovat, vyhneš se přeskakování z jedné činnosti na druhou a budeš mít přehled. Nejlepší je vytvořit si  „To do list” se všemi činnostmi, které bys dneska chtěl/a stihnout a sestav si ho podle priorit a nezapomeň si také naplánovat odpočinek.

Nezapomeň na pauzy od učení

Začít brzy ráno a učit se celé dopoledne bez přestávky může tvou mozkovou kapacitu vyčerpat, takže odpoledne nebudeš schopná pokračovat. Vyzkoušej na YT videa  „study with me“, v těchto videích můžeš poslouchat např. déšť a po 50 minutách ti vždy zazvoní gong s 10minutovou přestávkou.

Relaxuj

Den před zkouškou je dobré prokládat nějakým odpočinkem, zkus si zajít třeba na procházku vyčistit si hlavu, určitě ti to pomůže se lépe uvolnit.

Dostatečná hydratace a kvalitní strava

Dehydratace může zhoršovat pozornost, ale i krátkodobou a dlouhodobou paměť. Proto si k učení nachystej větší lahev s vodou a přes den pravidelně doplňuj tekutiny. A i v den zkoušky měj u sebe láhev s vodou. Stejně tak jako v běžné dny, i den před zkouškou poskytni svému tělu palivo ve formě kvalitní stravy.

Spánek !

Kvalitní spánek je spojován s dlouhodobou pamětí, dobrou koncentrací a pozorností. Takže dodržuj večerní rutinu, vyhni se modrému světlu z obrazovek, zatemni si místnost a  těsně před spaním a omez příjem těžkých jídel a kofeinu ve večerních hodinách, ať je Tvůj spánek co nejkvalitnější.

Co dělat v den zkoušky?

Kvalitní snídaně

Snídat je základ. To ale neplatí pro někoho, kdo celý život nesnídal a takto mu to prostě vyhovuje a prospívá. Vliv vynechání nebo zařazení snídaně na akademické výsledky byl podroben řadě studií. Ve většině případů se zařazení snídaně pojilo s větší úspěšností u zkoušky. Nezapomeň na dostatek bílkovin, komplexní sacharidy a zvol adekvátní zdroje tuku.

Opakování

V den zkoušky si už moc nezamotávej hlavu novými poznatky z učiva. Raději si jen zopakuj a znovu přečti vše, co jsi se naučil/a. 

To, jak strávíš den před zkouškou a následující ráno, může ovlivnit tvoje naladění na zkoušku a celkový úspěch.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat