Zbavte se přebytečné vody v těle

Těžké nohy, nateklá chodidla, bolavé ruce – voda zadržovaná v pažích, nohou nebo břiše může být velmi nepříjemná. Ale odkud se vlastně přebytek vody v těle bere? A co se dá dělat proti otokům?

Zadržování vody v těle není žádná ojedinělost. Právě v létě, když začne být teplo, se hromadí v nohách, chodidlech a v oblasti kolenou. Mnoho žen se cítí také „otekle“ a ve vlastním těle nepříjemně před příchodem periody. Zadržování vody, nazývané také jako edémy, nejsou sice z lékařského hlediska nebezpečné, ale mohou vést k těžkým a unaveným nohám a nepříjemným bolestem.

Jak ochází k zadržování vody

Tělo zadržuje vodu tehdy, když se začne hromadit voda z cév nebo lymfatického systému v okolních tkáních. Velmi často jsou postižené nohy, které díky tomu nabydou a ztěžknou. Nezřídka k tomu otečou ještě i chodidla a kolena. Ale i ruce, prsty, obličej nebo břicho mohou trpět zadržováním vody.

Jestli se skutečně jedná o edémy, zjistíte velmi snadno: stiskněte na několik vteřin nateklou oblast. Zůstane-li na místě zřetelný důlek, který se jen pomalu vrací do původního stavu, jedná se o edém.

Nejčastější příčiny

Důvodů, proč tělo zadržuje vodu, je mnoho, tady jsou ty nejčastější.

Genetické predispozice

Na jedné straně mohou být na vině geny, na druhé za otoky mohou i různé způsoby života. Například pokud hodně sedíme nebo stojíme, klesne krev do nohou, čímž vzniká velký tlak a voda přetéká do tkání.

Horko

Mnoho lidí si na edémy a těžké nohy stěžuje v létě. Důvodem je, že v létě se rozšiřují cévy, aby mohly lépe vydávat přijaté teplo. Krevní oběh se zpomaluje a žíly ztrácí svoji elasticitu. Tak se může nahromaděná voda bez problémů dostat do tkání.

Hormonální změny

Další příčinou je ženský cyklus nebo těhotenství. Také před nebo během periody, stejně jako v těhotenství dochází k nepříjemnému napínání v nohách, chodidlech, rukou nebo prsou.

Onemocnění

Kromě jiného mohou zadržování vody způsobovat i závažná onemocnění jako rakovina, onemocnění ledvin a jater, snížená funkce štítné žlázy nebo onemocnění srdce. Právě při dlouhodobých potížích byste měli neprodleně navštívit lékaře.

Jak se zbavit nadbytečné vody

Existuje několik tipů a triků, jak se rychle a jednoduše nahromaděné vody zbavit. Nejdůležitější je při tom dbát na zdravou životosprávu. Hořčík například v ořeších, zelené zelenině a celozrnných výrobcích, draslík a vitamin B6 pomáhají odtransportovat přebytečnou tekutinu z tkání. Také potraviny s vysokým podílem vody jako vodní meloun, okurky, jahody, hroznové víno, dýně a hlávkový salát vyplavují z těla jedovaté látky, a redukují tak zadržovaní nadbytečného množství vody.

Zdroj: Názory a tvrzení autora.






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat