Zatočte s otravným pálením žáhy

Občas po dobrém jídle přijde nepříjemný problém – pálení žáhy. Jaké jsou příčiny? A co od pálení pomůže?

Při pálení žáhy se dostávají žaludeční šťávy vysoko zpátky do jícnu, nebo dokonce až do úst a dráždí citlivou sliznici, což vede k nepříjemnému pocitu pálení na hrudní kosti. Tento zpětný chod se označuje jako reflux.

Žáha vás může začít pálit například po konzumaci tučného jídla nebo sycených nápojů. V takovém případě je neškodná. Pokud ale pálí častěji, mohl by být na vině právě refluxní choroba, jejíž příčinou je porucha funkce svěrače, který uzavírá žaludek a jícen.

Volání o pomoc

Postižení refluxem nejdříve pozorují „kyselé“ říhání. Na občasné pálení žáhy pomáhají jako první pomoc dobře i různé domácí prostředky. Jakmile je ale důvodem pálení žáhy refluxní onemocnění, pomohou jen správné léky a změna životního stylu. Obtíže byste neměli ale v žádném případě ignorovat! Neléčené časté pálení žáhy může kromě jiného způsobovat záněty sliznice v jícnu.

Příčiny častého pálení žáhy

Příčiny mohou být různé, ale k těm nejčastějším patří například porucha funkce svěrače mezi žaludkem a jícnem. Důvod poruchy zatím není přesně stanovený, ale existují různé faktory, které riziko mohou zvyšovat. To je například zvýšená konzumace alkoholu a tabáku. Také strava, a to především tučná a sladká, může způsobovat pálení žáhy. Ovšem na vině může být i dlouhodobý stres a psychický tlak. Nezřídka nadměrným pálením žáhy trpí i těhotné ženy, kdy dochází k vyššímu tlaku na žaludek.

První pomoc

Pokud trpíte čas od času jen lehkým pálením žáhy, sáhněte po „domácích lécích“ jako je například vlažná nesycená voda nebo potraviny s obsahem škrobu. Voda dokáže nahromaděné žaludeční šťávy rozředit, zatímco potraviny je na sebe navážou. Pomoci by měla i sklenice mléka, které kyselost šťáv neutralizuje.

Jestliže u vás dochází k pálení žáhy často nebo jsou silné, je samozřejmě nutná návštěva lékaře. Ten vám může předepsat nebo doporučit vhodné léky, v nejhorším případě pomůže i operace.

Zdroj: názory autora, healthline.com, familydoctor.org






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat