Bolest prsou před menstruací vyřeší obklady a masáž

Zvýšená citlivost prsou před menstruací ženy trápí od nepaměti. Jak sobě i hrudníku ulevit? Vyzkoušejte rady našich babiček!

Oteklá, bolestivá prsa citlivá na dotyk a jakýkoli pohyb plus pnutí. Objevuje se 5 až 10 dní před menstruací a po ovulaci (luteální fáze) a postihuje 7 z 10 žen. Tento stav se odborně nazývá mastodynie. Na vině jsou pochopitelně hormony, jejichž hladina se mění v průběhu celého menstruačního cyklu. Bohužel, univerzální kouzelná pilulka, která by s nepohodlím zatočila, neexistuje, ale to neznamená, že máte svázané ruce. Možností, jak bolest a citlivost zkrotit, je hned několik.

Podprsenky

Noste dobře padnoucí, podpůrnou podprsenku, která zamezí zbytečnému pohybu ňader. Ujistěte se, že máte správnou velikost. Studie společnosti Marks & Spencer odhalila, že až v 80 procentech případů tomu tak není! Pakliže je bolest skutečně otravná, zvažte spánek v nějakém měkkém modelu.

Obklady

Vezměte ručník a namočte ho do teplé nebo studené vody – záleží, co vám dělá lépe. Obklad přiložte na hrudník a odpočívejte (řešením jsou i kostky ledu zabalené do čisté utěrky). Po pár minutách přejděte k jemné masáži. Aplikujte teplý olivový nebo kokosový olej a upřednostňujte kruhové pohyby. Masáž zlepší krevní oběh, sníží bolestivost a citlivost. Osvědčují se i esenciální oleje.

Pár kapek těch s analgetickými účinky, ke kterým patří třeba máta, levandule, hřebíček, heřmánek či rozmarýn, smíchejte s tělovým mlékem nebo nosným olejem (kupříkladu ricinovým) a směsí promasírujte hrudník. Můžete si také dát horkou a voňavou koupel. V tomhle malé skleněné flakonky pomáhají.  

Léky

Pro většinu lidí je pohodlné sáhnout po volně prodejných lécích proti bolesti, nicméně mezi ty bezpečnější a přírodnější varianty patří doplňky stravy a bylinky. Udává se, že řadu potíží spojených s premenstruačním syndromem, včetně oteklých prsou, řeší pupalkový olej a lněné semínko. Zároveň je moudré ze stravy vynechat tuky. V případě, že je bolest dlouhodobá a nesnesitelná, navštivte svého lékaře a prodiskutujte s ním další možnosti, ke kterým patří léky na předpis.

Zdroje: helloclue.com, rehabilitace.info, healthline.com






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat