Proč se v cizí posteli špatně vyspíme

Všude dobře, doma nejlépe. A to platí i o vlastní posteli. Proč? Vědci zjistili, proč se v cizích postelích většinou bezútěšně převalujeme ze strany na stranu.

První noc v nějakém novém prostředí je pro většinu z nás spíše náročnou výzvou než příjemným odpočinkem. Převalujeme se z boku na bok a neustále se z už tak ne příliš hlubokého spánku probouzíme.

Vědecký tým jedné americké univerzity zjišťoval, proč se nám v cizích postelích spí většinou tak špatně. Výsledky zveřejnili v odborném časopise „Current Biology“.

Na základě skutečnosti, že někteří ptáci a mořští živočichové spí vždy jen jednou polovinou mozku, aby se mohli chránit před případným rizikem, zkoumali vědci možnost, zda i u lidí neexistuje podobný mechanismus, který nás podvědomě v cizím prostředí chrání.

Citlivost hlubokého spánku

Vědci analyzovali ve spánkové komoře spánek pomocí měření mozkových vln u 35 dobrovolníků po dobu osmi dnů. Měření prováděli vždy první a osmou noc a ukázalo se, že obě poloviny mozku účastníků byly skutečně první noc odlišně aktivní. Levá strana, která je za normálních okolností v hlubokém spánku dříve, teď mnohem snadněji reagovala na okolní zvuky. Byla tedy čilejší než ta pravá, a tedy zodpovědná za neklidný spánek.

Na cesty s polštářem

Proč je to právě levá strana, a ne ta pravá se vědcům zjistit nepodařilo. Ale důvodem by mohlo být, že se během noci v „hlídání“ obě poloviny střídají. V každém případě má i člověk mechanismus, který nás podvědomě v cizí prostředí chrání. Je to asi užitečná věc, ale s ohledem na to, že v současnosti už jen málokdo z nás tráví noci v divočině, může nás spánek v cizím prostředí stát spoustu nervů. Abyste svůj mozek přelstili, vyzkoušejte si s sebou vzít na cesty vlastní polštář. Postupně tak dojde k tomu, že mozek svůj obranný mechanismus vypne.

Zdroj: názory autora, https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(16)30174-9, healthline.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat