Seznamte se s omega-7-mastnými kyselinami

Omega-3-mastné kyseliny jsou už asi všem dobře známé, znalci zdravé výživy znají jistě i omega-6-mastné kyseliny. Ale co jsou omega-7-mastné kyseliny? Tyto dosud nepříliš známé kyseliny si dokáže tělo samo vyrobit, ale najdeme je i třeba v makadamiových oříšcích.

Zatímco známé omega-3 a omega-6-mastné kyseliny jsou esenciální, tedy tělo si je nedokáže samo vyrobit, jsou jejich příbuzné omega-7 a omega-9 pravý opak. Omega-7-mastné kyseliny najdeme v každé zvířecí tkáni, třeba v játrech jich je opravdu hodně.

Důležité pro zdraví

To ale neznamená, že by proto byly pro lidské zdraví méně důležité. Především omega-7-mastné kyseliny umějí, jak se zdá, předcházet zánětlivým onemocněním a tím i mnoha civilizačním chorobám jako je arterioskleróza, cukrovka typu 2 nebo srdeční infarkt. Kromě toho dokáže podle prvních studií snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Kromě makadamiového oleje se omega-7-mastná kyselina nachází v čilském ořechu gevuina. Ryby obsahují omega-7-mastnou kyselinu také, ale mnohem méně než v potravinách rostlinného původu.

Kyselina, která funguje jako hormon

Omega-7-mastná kyselina, nebo také kyselina palmitoleinová, je první známá kyselina, která dokáže v těle fungovat jako hormon. Vědci ji proto také označují názvem „lipokin“ složeného ze řeckých slov pro tuk a pohyb. Zjistili totiž, že omega-7-mastná kyselina působí ve svalech a játrech. Následně zvyšuje citlivost na inzulín, čímž působí proti cukrovce druhého typu, a brání ukládání tuku v játrech.

Experti ale konzumaci doplňků stravy obsahující omega-7-mastné kyseliny nedoporučují, nakonec tělo si potřebné množství dokáže vyrobit samo.

Zdroj: life line, https://www.urologyofva.net/articles/category/longevity/33391/09/18/2018/omega-7-an-overlooked-fatty-acid-life-extension, https://www.nutritionaloutlook.com/view/omega-7-fatty-acid-anti-inflammatory-metabolic-health-benefits-explored-newly-published-review






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat