Zdravé vlasy mávnutím proutku

Vlasy jsou korunou krásy každé ženy, a to v jaké kondici své vlasy máte, závisí nejen na stravě, ale také na duševní pohodě, přičemž pokud trpíte dlouhodobým stresem, vaše vlasy začnou být křehké, lámavé a mohou vám začít vypadávat.

Jak docílit duševní pohody dnes však rozebírat nebudeme, ale zaměříme se spíše na stravu a doplňky stravy, které vám pomohou s obnovou a regenerací vlasů. Po dovolené, obzvláště pokud jste ji trávili u moře, může být rovněž kvalita vašich vlasů trochu horší, protože vlivem slunce a slané vody vlasy trpí nejvíce. V tomto případě pomohou regenerační masky a zábaly, ovšem pokud chcete vlasy posílit i zevnitř a docílit odolnější a pevnější struktury, zaměřte se na to, zda vám ve stravě náhodou nechybí některá z klíčových složek potřebných k růstu a obnově vlasů.

Pokud je vaše strava jednostranně zaměřená, jíte málo či hladovíte, případně si vybíráte špatné potraviny (chudé na živiny, bohaté na energii), s největší pravděpodobností vám budou chybět důležité vitaminy, minerální látky, stopové prvky. Nejdůležitější jsou vitamin A, všechny vitaminy skupiny B,  vitamin C, vitamin K, křemík a zinek, kyselina listová.

Křemelina

Jeden z doplňků stravy, které můžete začít okamžitě užívat a výsledky uvidíte velmi brzy, je křemelina, kterou obvykle zakoupíte v každé lékárně nebo prodejně drogerie. Jedná se o jemný prášek, který rozmícháte ve vodě (džusu nebo čaji) a vypijete před snídaní. Jak již název naznačuje, křemelina je bohatý zdroj křemíku, který je důležitý pro vstřebávání vápníku a jeho ukládání do kostí. Vápník se společně s hořčíkem stará také o lepší pevnost a pružnost pojivových tkání (tedy kůže, vlasů a nehtů). Působí na snížení hladiny cholesterolu v krvi a může mít také příznivý vliv na srdce a krevní oběh.

Nedostatek křemíku zvyšuje riziko vzniku zlomenin kostí a vypadávání vlasů. Pokud nemáte dostatek křemíku, více se vám lámou nehty a vlasy, a rovněž se hůře hojí rány. Kromě toho, samotná křemelina (v přírodních přípravcích!) působí i detoxikačně, protože vzhledem ke svému složení absorbuje toxiny, bakterie, jako například E.coli, viry, těžké kovy a jiné, čistí střevní stěnu a podle zkušenosti některých uživatelů také zlepšuje pohyby střev.

Zinek

Účinky zinku si většina lidí okamžitě spojí s kvalitou pleti (akné) a vlasů, což je zcela správně, protože jeden z důvodů alopecie (vypadávání vlasů) se považuje právě nedostatek zinku. Studie ukazují, že hladina zinku ve vlasech pacientů trpících vypadáváním vlasů je významně snížená v porovnání se zdravými jedinci. Ovšem zinek má celou řadu dalších benefitů, a to především pozitivní vliv na posilnění imunity v době výskytu respiračních onemocnění, kdy pomáhá zkrátit dobu nemoci a snížit potřebu předepisování antibiotik. Doporučená denní dávka zinku je 15 mg.

Methionin

Kromě vitaminů a minerálů je potřeba se v případě regenerace vlasů zaměřit také na základní stavební materiál v těle, a tím jsou bílkoviny. L-methionin, nebo také methionin je aminokyselina, která se na stavbě bílkovin podílí. Jako taková je tedy zodpovědná za to, aby se nám v těle tvořily nové buňky. Tělo si jej však nedokáže vyrobit samo, proto mu tuto aminokyselinu musíme dodávat z externích zdrojů (z potravy, nebo výživových doplňků). V přirozené formě methionin najdeme například ve vejcích, rybách nebo v mase, které obsahuje vysoké množství aminokyselin. Jak již bylo zmíněno výše, L-methionin má velmi dobrý účinek na kvalitu vašich vlasů, kůže i nehtů. Pomůže vám, pokud trpíte pomalým růstem vlasů, chcete rychle docílit krásné (vypnuté) pleti nebo chcete zabránit vypadávání vlasů. L-methionin zakoupíte v lékárně ve formě kapslí nebo v obchodě s fitness výživou ve formě prášku nebo jako součást proteinových nápojů.

Selen

Kromě pozitivního vlivu na imunitu je selen složkou selenoproteínů, které pomáhají při stimulaci vlasového folikulu s cílem podpořit nový a zdravý růst vlasů. Nedostatek selenu může vést ke snížení růstu a vypadávání vlasů. Zdrojem selenu jsou například para ořechy, obiloviny, fazole, semínka, houby, maso, vejce, a fermentované potraviny. Doporučená denní dávka je 50–60 mcg selenu.

Kolagen

Kolagen by se dal nazvat zářící hvězdou mezi doplňky stravy poslední doby. Zmínky o něm naleznete snad na každém rohu, proto není nutné jeho benefity složitě vypisovat. A není divu, jeho vliv na zdraví vlasů a kvalitu pokožky je totiž opravdu výrazný. Kolagen podporuje zdraví a hustotu vlasů na dvou frontách – stimuluje totiž nejen jejich růst, ale i regeneraci. V organismu působí antioxidačně a inhibuje produkci volných radikálů. Kolagen navíc přidává vlasům i na objemu, protože zvětšuje průměr každého jednotlivého vlasu. Kolagen zakoupíte v různých formách, jak v tekuté podobě, tak jako sypký prášek či kapsle. Na trhu je celá řada přípravků, stačí si jen vybrat ten, který bude nejlépe vyhovovat právě vám.

Zdroje: celostnimedicina.cz, provlas.cz, názor autora






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat