Negativní myšlenky nebudou mít šanci

Cítíte se někdy jako rukojmí svých vlastních – negativních – myšlenek? Poradíme vám spolehlivou techniku, jak z kolotoče myšlenek úspěšně vystoupit.

Každý má občas negativní myšlenky a je to naprosto normální. Důležité je, jak s nimi umíme zacházet. Jste v zajetí černých myšlenek a nemůžete dlouho myslet na nic jiného? Pak byste se měli naučit je zastavit. Existuje na to velmi efektivní metoda – zkrátka je „stopnete“.

Co je „myšlenková stopka“

Je to technika, která vám pomůže vystoupit z trýznivých obav, strachů a negativních myšlenek. Naopak pomáhá vyvolat jiný, pozitivnější, pocit. Předpokladem ale je, že si své černé myšlenky a negativní pocity uvědomujete.

Jak funguje?

Abyste metodu používali správně, musíte postupovat podle následujících pěti kroků:

Svoje negativní myšlenky si uvědomte a vědomě se rozhodněte z kolotoče myšlenek vystoupit.

Vizualizujte si symbol, který si spojíte se svou stopkou (klidně to může být například skutečná značka Stop) a řekněte nebo si alespoň pomyslete „Stop!“.

Dýchejte zhluboka nebo proveďte nějaké uklidňující dechové cvičení.

Nyní změňte svoje aktuální jednání a nahraďte ho něčím jiným. Zažijte stopku všemi smysly.

Všechno, co děláte, komentujte pozitivně – nahlas nebo alespoň v hlavě. A chvalte se!

Co dál?

Abyste si vždy na možnost zastavit svoje myšlenky vzpomněli, můžete si například po bytě rozmístit lístečky s obrázky vaší stopky. Nebo si pozitivní myšlenky spojte s nějakým klenotem. Když si tedy například vezmete svůj „speciální“ prsten, budete vědět, že je to stopka pro negativní myšlenky.

Při změně jednání můžete dělat cokoli, co vás napadne a pomůže vám dostat se z negativní situace. Můžete vyzkoušet třeba změnu pozice, projít se pár kroků, uvědomit si vůni kávy, pustit si oblíbenou hudbu, zatancovat si, zavolat kamarádce – zkrátka cokoli, co vás přivede do lepší nálady. Udělejte si seznam se všemi úspěšnými aktivitami a mějte ho stále při ruce.

Najděte příčinu

Bohužel funguje stopka jen na krátkou dobu, proto je důležité najít příčinu negativních myšlenek a změnit spouštěč. Stopka totiž nemá pocity a myšlenky potlačit. Všechny pocity a myšlenky jsou totiž naší součástí, ale nesmíme se těmi negativními nechat převálcovat.

Zdroj: názory autora, https://www.mcleanhospital.org/essential/4-ways-stop-negative-thinking, https://www.psycom.net/negative-thinking







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

46 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
126 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat