Četnost úklidu podložená vědeckými poznatky

Víte, v čem spíte? Tušíte, že na vás bakterie číhají i na dveřních klikách a ve dřezech? Nedejte jim šanci a pravidelně uklízejte. Na frekvenci nesmírně záleží!

Z průzkumu, který pro společnost Ikea provedla agentura Kantar Milward Brown, vyplynulo, že 55 % Čechů uklízení nebaví. Téměř třetina, 29 %, tuto činnost odkládá až do doby, kdy s už doma není k hnutí, a poházené věci překážejí v pohybu. Na druhou stranu existují lidé, kteří úklidu jako takovému věnují podstatnou část svého života, denně vysávají, stírají a perou.

Tak pochopitelně, že pokud jde o čistotu domova, každý má o pořádku nějakou tu svoji představu, nicméně ze zdravotního hlediska je častější úklid víc než žádoucí – už jen kvůli zdraví. Všudypřítomné malinké bakterie, mikroby a viry útočí ze všech stran, ulpívají na površích i pokožce. Víte, jak často byste měli čistit vanu, utírat záchod nebo měnit povlečení?

Koberce a podlahy

Koberec vyžaduje pozornost jednou týdně či častěji, pokud je v domácnosti chlupaté zvíře. Podlahu v kuchyni, která je taktéž rájem potravinových bakterií, stírejte podle potřeby a frekvence vaření, důkladnou očistu však vyžaduje minimálně jednou za sedm dní.

Ložní prádlo

Ačkoli většina bakterií na povlečení je neškodná, houby, spolu s nečistotami a potem uvolněným během spánku, přispívají k akné a tvorbě lupů. Postel převlékejte jednou týdně.

Umyvadla a dřezy

V koupelnovém umyvadle se hromadí fekální odpad (kvůli mytí rukou po použití koupelny), kuchyňský dřez je zase centrem bakterií z potravin, jako je E. coli, listerie a salmonela. Stačí, když manipulujete se syrovým masem a problém je na světě. Umyvadla a dřezy utírejte pokud možno denně a nevynechávejte ani krájecí prkénka. Ty nestačí jen tak opláchnout pod tekoucí vodou nebo setřít houbičkou. Po každém použití by se měla dezinfikovat! Kuchyňskou utěrku měňte obden.

Ručníky a osušky

Ručníky a osušky taktéž bývají rájem pro fekální bakterie a stafylokoky, a proto by se měly prát každý druhý den.

Toaleta

Koupelna je hostitelem různých nezvaných návštěvníků. Toaletu je třeba dezinfikovat jednou týdně, vanu jednou za dva týdny. V případě, že se někde objevuje plíseň, použijte odpovídající likvidační prostředek. Pokud se spóry, tedy výtrusy, kterými se plísně množí, vyskytují ve vzduchu ve vysokých koncentracích, dostávají se přes dýchací systém do plic. Kliky u koupelny a toalet dezinfikujte minimálně jednou za dva týdny, v případě, že je někdo z členů domácnosti nemocný, zbavujte se bakterií častěji.

Zdroje: nbcnews.com, microban.com, https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/clanek/nikdo-doma-neuklidi-tak-jako-ja-mysli-si-vetsina-cechu-40070522, 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat