Alzheimerově chorobě o krok dál

Občas bývá ve stáří velkým strašákem onemocnění mozku – demence nebo Alzheimerova choroba. Lze se proti nim bránit? A jak trénovat mozek?

Jak se říká „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“ nebo chcete-li „kdo je připravený, není překvapený“ – proto je dobré předcházet a snížit riziko onemocnění demencí a alzheimerem ještě v mládí. Trénujte svoji paměť a všechny její funkce, zlepšujte je a udržujte v dobré kondici. Ve stáří si je tak budete moci užívat naplno. A jak to zvládnout? Poradíme!

Pořiďte si domácího mazlíčka

Nejen jako prevence osamělého stáří, ale i jako ochrana před demencí – domácí mazlíček. Každý den tak budete vědět, že se o něj musíte postarat a zaměstná vás psychicky.

Chraňte se aktivním pohybem

Ať už si vyberete pilates, jógu nebo třeba bojová umění, jakýkoli sport bude mít pozitivní vliv na tělo i duši.

Založte si zahradu

Jestli budete pěstovat okrasné květiny, nebo si založíte užitnou zahrádku pro vnoučátka, záleží jenom na vás. Cokoli vás bude inspirovat a přinese výsledky, na které budete moci být hrdí, bude dobré i pro váš intelekt.

Nikdy není pozdě hrát

Vždycky se vám líbila kytara nebo klavír? Nikdy není pozdě s tím začít! Zpočátku to možná bude trochu výzva, ale úspěch si užijete o to více. A mozek vám bude vděčný.

Choďte pozpátku

Při procházce v lese zkuste jít kousek pozpátku. A nevyhýbejte se ani couvání při řízení auta. A samozřejmě hodně čtěte. To všechno váš mozek posiluje.

Recitujte básně

Naučte se báseň zpaměti a naplánujte si třeba recitaci pro rodinu. Neustálým memorováním si posílíte mozek jako svaly v posilovně.

Pište

Našli jste si krásnou báseň nebo příběh na internetu? Přepište si ho do deníčku! Pokud budete psát rukou každý den, podpoříte nejen mozek, ale i jemnou motoriku.

Tancujte

Zapište se do kurzů tance nebo si tančete doma pro radost. Rytmický pohyb je trénink pro tělo i mozek. A navíc si v kurzu užijete velikou zábavu.   

Zahrajte si počítačovou hru

Že jsou počítačové hry jen pro mladé? Ani náhodou! Krátkodobou paměť, která je u demence ohrožená degradací jako první, lze trénovat speciálními počítačovými hrami.

Choďte mezi lidi

Samota riziko demence zvyšuje, zatímco sociální kontakty mozek posilují. Nevyhýbejte se přátelům, choďte mezi lidi, se kterými máte něco společného a můžete se s nimi bavit nebo si vyměňovat nápady.

Zdorj: life line, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/expert-answers/alzheimers-prevention/faq-20058140, https://www.health.harvard.edu/alzheimers-and-dementia/what-can-you-do-to-avoid-alzheimers-disease







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:14
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:49
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat