Poslech vánočních písní prospívá zdraví i psychice

Přišlo by vám divné, kdyby se po vašem bytě teď rozezněly vánoční koledy? Proč? Vždyť jejich poslech tlumí bolesti, ulevuje při stresu a navozuje pocity radosti a štěstí. Klidně takový doping hlasitě dopřejte i sousedům!

Začátek adventu, tedy období čtyř nedělí před vánočními svátky, letos připadá na 28. listopadu. Máte z toho trochu stres, protože jako tradičně propadáte obavám, abyste veškeré přípravy na Ježíška stihli? Nechcete si místo toho panikaření raději pustit nějakou hudbu a užít si všechny její uklidňující a zdravotní výhody? Konkrétně koledy takovou moc mají! Co na tom, že na zdobení stromečku ani výzdobu ještě nedošlo, do písniček o sněhu, dětské radosti a dárcích se přece můžete zaposlouchat i tak. Dočkáte se těchto zázraků!

Záplava šťastných pocitů

Že mají rytmické tóny linoucí se z přehrávače zajímavé vedlejší účinky, to vědci potvrzují neustále. A „vánoční klasiky“ se to podle nich týká dvojnásob. Člověk při ní údajně pociťuje jistou nostalgii – a co víc, souběžně dochází také k uvolňování hormonů štěstí, konkrétně pak serotoninu a dopaminu. Neurologický efekt s pozitivním psychologickým dopadem tedy koledám nelze upřít!

Úleva od bolesti už po prvním refrénu

Věřte, nebo ne, tímto způsobem se můžete zbavit i migrény nebo bolestí pohybového aparátu. Bez ohledu na žánr totiž hudba zmírňuje stres a tím i svalové napětí, které toto nepohodlí často způsobuje. Připadá vám to jako bláznivé a nepravděpodobné tvzení? Důkazy existují. Účastníci zahrnutí do jisté americké studie, kteří po operaci poslouchali rádio, při rekonvalescenci užívali snížené množství utišujících léků. Tedy alespoň v porovnání s pacienty, co se léčili v tichosti.

Krevní tlak v normě

Odborníci, kteří poukazují na uklidňující schopnosti vánočních písní, také připouštějí, že se psychická pohoda s nimi spojená příznivě dotýká i hodnot krevního tlaku a srdečního tepu. Že by se našla nová prevence kardiovaskulárních chorob? Možné to je. A navíc – jde prý také o zaručenou cestu, jak upevnit paměť i kognitivní funkce. Na jaký song to tedy vidíte?

Zdroje: scrippsamg.com, metro.co.uk, https://www.narcity.com/listening-to-christmas-music-is-actually-good-for-your-mental-health







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat