Náš mozek ocení ticho

Také čas od času zatoužíte jen po jedné věci – absolutním tichu? Jen klid kolem a pohoda uvnitř. A víte, že ticho dokonce léčí váš mozek?

Psssst… Slyšíte to? To nebeské ticho? Ne? – Já bohužel také ne, ale musí to být krása! A nejen to – ticho má hned několik pozitivních účinků na naše tělo. Třeba na chytrost.

Odpočívejte v tichu

Cokoliv, co je nahlas, způsobuje zvýšení našeho krevního tlaku. A víte, co to znamená? Poruchy spánku, podrážděnost, infarkt a další kardiovaskulární choroby na vás v tom hluku číhají. Ale i krátká – a především tichá – přestávka dokáže dělat zázraky. Podle studie z roku 2006 nám dokonce pouhé dvě minuty ticha mohou pomoci se uvolnit, snížit krevní tlak a stimulovat průtok krve v mozku.

Dobijte si baterky v klidu

Chytré telefony, počítače, veřejná doprava a televize – to jsou všemožné barvy, tvary a zvuky, které se na nás odevšad valí. Záplava podnětů, které je nutné přerušit – klidem a tichem a doplnit tak naši duševní energii. Pokud ale necháme náš mozek běžet plnou rychlostí velmi dlouho, budeme unavení, nesoustředění a bez chuti do čehokoliv. Úroveň pozornosti bude na nule, stejně jako naše schopnost přemýšlet o důležitých nebo složitých věcech, rozhodovat se a řešit problémy.

Dopřejme tedy našim šedým buňkám mozkovým oddech. Procházka, zírání do stropu, krátká meditace – to vše našemu mozku pomáhá.

V tichu mozek roste

A to doslova! Protože, když je kolem klid, mohou se tvořit nové mozkové buňky. Ukazuje to studie na myších z roku 2013, ve které vědci zjistili, že dvě hodiny ticha denně stačí pro růst nových buněk v oblasti mozku odpovědné za naši koncentraci a paměť.

Takže všechno zahoďte a ponořte se do ticha.

Zdroj: názory autora, http://m.nautil.us/issue/16/nothingness/this-is-your-brain-on-silence, https://www.inc.com/betsy-mikel/your-brain-benefits-most-when-you-listen-to-absolutely-nothing-science-says.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:55
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:43
149 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:55

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat