Nakupování má pozitivní účinky na zdraví

Chystáte se do obchodu? To je vlastně dobře. Zlepšíte si tam kognitivní funkce i krevní oběh. A dost možná se díky tomu dožijete i delšího věku!

Na on-line nákupy si moc nepotrpíte, takže ať chcete nebo ne, návštěva obchodu vás zkrátka nemine? Možná se vám tam nechce, protože už si představujete těžké tašky, fronty u pokladny a zdlouhavé hledání volného parkovacího místa. Jenže pozor, zřejmě se vyplatí tohle všechno „překousnout“. Ono má nakupování jako takové totiž zajímavé výhody! Co říkáte třeba na tyhle?

Dobrá nálada 

Kupování čehokoli je spojováno s pocitem blaha. A ne, nejde jen o oblečení, ale třeba i nějakou gastronomickou specialitu, domácí spotřebiče nebo útulné dekorace. Londýnští vědci z Brunelské univerzity na základě svého výzkumu zjistili, že jmenovaná činnost působí na levou prefrontální kůru, tedy tu část mozku, která přímo souvisí s potěšením, pozitivním myšlením a radostnými emocemi. Z části je to dáno tím, že zvyšuje produkci neurotransmiteru dopaminu. S tím se vlastně pojí i další pozitiva.

Vzpruha pro paměť i krevní oběh

Zmíněný dopamin je důležitý chemický posel, který má mnoho prospěšných funkcí. Poznatky americké studie zveřejněné v magazínu Neuron sdělují, že zasahuje do motivace, přičemž příznivě ovlivňuje paměť a koncentraci. Rovněž hraje roli v citlivosti na bolest a zlepšuje krevní oběh. Pokud si jeho výrobu přirozeně podpoříte uprostřed supermarketu či nákupního centra, můžete si podle odborníků snížit i riziko Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.

Záruka dlouhověkosti? Prý ano!

Vzhledem k uvedeným benefitům a tomu, že každý výlet do „krámu“ vyžaduje i nějakou tu chůzi a tedy i fyzickou aktivitu, dá se mezi uličkami a regály obchodu prodloužit i životnost. Nesmějte se, je to vědecky potvrzené! Zahraniční průzkum publikovaný v časopise Journal of Epidemiology and Community Health naznačuje, že pravidelné nakupování omezuje pravděpodobnost předčasného úmrtí o celých 27 procent. A to se vyplatí!

Zdroje: medicaldaily.com, healthline.com, https://jech.bmj.com/content/66/7/e20







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat