Využití lenosti k dosažení cílů

Pokud jste líní, asi nečekáte, že byste svých cílů dosáhli super rychle. Ovšem pouze, pokud nejste chytří.

Lenost neboli neochota dělat nějakou činnost, i když by ji člověk dokázal, se obecně považuje za slabost. Pokud jste líní, obvykle vás také okolí obviňuje z nespolehlivosti, nedostatku disciplíny a vůle nebo nedostatku ambicí. Říct na pracovním pohovoru, že jste líní, by ve většině případů bylo stejné, jako říct, že tu práci nechcete. V Bibli je lenost jedním ze smrtelných hříchů.

Všichni jsme líní

„Stále hledáme člověka, který by nebyl alespoň někdy líný,“ píše psycholog Thomas Rutledge v Psychology Today. Dokonce i ti nejpracovitější lidé mají občas chvíle, kdy se jim nechce dělat nic. Ve skutečnosti se tato charakteristika lenosti, která je zjevně hluboce zakořeněná v naší povaze, odráží také ve způsobu, jakým funguje náš mozek funguje: Kdykoli existuje způsob, jak nějak ušetřit energii, využije jí. Náš mozek si zkrátka vždy vybere nejjednodušší a energeticky nejúspornější způsob.

Přestaňte s leností bojovat

Protože však dlouhodobě nemůžeme lenost porazit a neustálé bojování se sebou samým nemusí být nejzdravější, navrhuje Thomas Rutledge alternativní přístup: Co takhle přestat bojovat a pokusit se lenost naopak využít pro své vlastní účely?

Průmysl už na to přišel dávno – smartphony, online nakupování, doručovací služby, sociální média – všechny tyto „vynálezy“ vycházejí ze skutečnosti, že většina lidí si zvolí raději snadnější cestu, pokud ji mají k dispozici. Ne všechno je pro nás nejlepší, ale ukazuje to, že svoji lenost můžeme využít.

Jak využít lenost

Lenost je výrazem naší velmi chytré a pochopitelné touhy získat to, co chceme, s co nejmenším úsilím a nejlépe co nejrychleji. Proto jsou následující otázky velmi důležité: Co chceme? A jak můžeme minimalizovat úsilí na dosažení tohoto cíle?

V mnoha oblastech našeho života, kde opravdu chceme něčeho dosáhnout, můžeme hledat způsoby, které nám cestu k cíli co nejvíce usnadní. Tak vytváříme návyky a rutiny, které nám prospívají a posouvají nás vpřed. Stanovte si co nejjasnější cíl a najděte co nejjednodušší způsob, jak ho dosáhnout. Když budete chtít zhubnout, překonat lenost několikrát týdně a donutit se jít do fitnescentra, může být nadlidský úkol. Ale zacvičit si každý den 15 minut v obýváku tak složitě nevypadá. A po pár dnech už to pro vás bude rutina. Pokud budete dostatečně chytří, dostanete, co chcete, navzdory vlastní lenosti.

Zdroj: názory autora, https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-healthy-journey/202107/how-make-laziness-work-you






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat