Lákává vidina lenošení

Nic se vám nechce a nacházíte mnoho výmluv, proč nedělat tohle a tamto. Lenost se bere jako negativní charakterová vlastnost, která brání v uskutečnění cílů. Dá se překonat? Zkuste účinné pravidlo pěti sekund!

Situační lenost je běžná. Náročný týden v práci vám dal zabrat, tak odpočíváte. Ale co když nechuť cokoli podnikat trvá týdny, měsíce nebo dokonce i roky? Možná je pro vás těžké překonat chronickou únavu či jinou překážku. Tendence k lenosti může být způsobena životním stylem, osobností, fyzickým, duševním a emocionálním problémem, nicméně vždy můžete našlápnout k lepším zítřkům. Britská psychoterapeutka Tasha Bailey radí, jak přestat být líný.

Udržujte se v pohotovosti

Když člověka přepadne lenost, aktivuje se u něj parasympatický nervový systém. To je systém, který ho vede k relaxaci, odpočinku a regeneraci. Cílem je ho oblafnout a stimulovat k akci. Energii mu dodejte lehkým cvičením, chladnou sprchou nebo pobytem na slunci, pokud to počasí umožňuje. Zároveň se vyhýbejte místům, která k lenošení svádějí, řeč je třeba o posteli, gauči či pohovce.

Postupujte pomalu

Pokud je váš denní rozvrh náročnější, můžete se již od rána cítit demotivovaní. Postupujte zlehka, nejprve si vyberte ty snadnější, méně komplikované úkoly, ve kterých jste dobří. Každý úkol, který splníte, vyšle do těla příval dopaminu, hormonu potěšení. A když se dostanete k té obtížnější fázi, udělejte ji zábavnější. Změňte místo, kde úkoly zpracujete, pusťte si do sluchátek oblíbenou hudbu.

Známá řečnice Mel Robbins také navrhuje použít pravidlo pěti sekund, aby se vaše myšlenky proměnily v činy. Použití pravidla je jednoduché. Kdykoli pocítíte, že je před vámi nějaký úkol, do kterého se vám nechce, je vám odporný a podobně, začněte počítáním pozpátku: 5-4-3-2-1. Počítání vám pomůže soustředit se na cíl nebo závazek a odvede vás od starostí, myšlenek a obav ve vaší mysli. Jakmile s i v duchu představíte jedničku, proveďte pohyb. Je jedno, jestli si přešlápnete, vstanete ze židle nebo uděláte klik. Když se pohybujete, vaše fyziologie se mění a mysl aktivitu následuje. Dopočítejte ten zbytek a vrhněte se na to!

Odměňujte se

Odměňování podporuje motivaci, ale také zvyšuje koncentraci a výkon. Za splněné úkoly si kupte něco hezkého, zajděte do oblíbené kavárny, zkrátka se obdarujte něčím, co vám dělá radost. Do systému odměn ale nezařazujte jídlo nebo přestávky. Tasha Bailey tvrdí, že potraviny a odpočinek jsou základní lidské potřeby, které by měly patřit do denního režimu, ať už jste produktivní nebo ne.

Najděte pojistku

Partner je z vás dvou ten zodpovědnější. Nebo snad kolegyně? Jakmile po boku máte někoho, kdo s vámi jemně pohne, pokud polevíte, berte to jako bonus. Můžete se navzájem povzbuzovat a koučovat.

Zdroje: getstoryshots.com, https://www.livehealthily.com/team/editorial/tasha-bailey, https://www.livehealthily.com/healthy-habits/how-to-stop-being-lazy







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:27
307 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:20
141 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:16

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat